05 febr. 2009

El català i Europa

Publicat en 9:10 sota General

Jo voldria haver vist la noticia a la primera plana de tots els diaris, amb lletres ben grosses i a tres columnes. Per fi una bona noticia per la nostra llengua i sorgida de la UE, de la mà de l’Agència Catalana de Noticies.

La Comissió Europea defensa que les universitats catalanes imparteixin les classes als estudiants estrangers d’Erasmus en català. El Comissari d’Educació, Formació, Cultura i Joventut és el senyor Ján Figel, enginyer electrònic nascut el 1960 a Eslovàquia. Ha estat ell el que ha instat a l’estat espanyol a “preservar i promoure el seu multilingüisme” en comptes d’estar “a la defensiva”.

L’Erasmus permet l’ús de qualsevol llengua que l’universitat utilitzi normalment, de manera que el català entra dins d’aquest criteri malgrat que molts arrufaran el nas. És un criteri de normalitat que no hauria de tenir cap relleu especial si no fos pels impediments que els partits espanyolistes (amb bastant silenci còmplice per part dels seus socis dins de casa) han anat bastint any darrera any.

He mirat la pàgina Internet del Comissari Figel i no he trobat dins del seu equip de col•laboradors més propers cap català . De manera que res d’ influència positiva: senzillament han aplicat un criteri lògic i raonable.

Quina tristor que, a aquestes alçades, encara ens alegrem de que el català tingui un ús normal a tot nivell. Espero que poc a poc arribem a no necessitar parlar de temes similars i vull agrair al senyor Figel la seva claredat i el seu bon criteri.

Ďakujem vám, Ján Figel. Gràcies.

No hi ha resposta