13 gen. 2009

Càrrecs politics rendibles

Publicat en 9:19 sota General

Que una persona que ha ocupat un càrrec polític d’alt nivell es guanyi bé la vida una vegada l’hagi deixat és lo més normal del món.

Les xifres que m’han arribat dels Estats Units, tanmateix, seran un sorpresa per a la majoria del ciutadans comuns. Anem a veure un parell d’exemples:

Bill Clinton cobrava uns 200.000 dòlars/any com a President. No és gran cosa comparat amb alts càrrecs de l’industria o les finances. Un parell de setmanes després de deixar el càrrec, la banca Morgan Stanley l’hi va pagar un honorari de 100.000 dòlars per donar una conferència en un club de Florida. Una editorial ha fet un avançament per les seves memòries : 15 milions de dòlars. Des que va deixar el càrrec a la Casa Blanca, Clinton porta guanyats 111 milions de dòlars segons la seva declaració d’impostos. Per cert, algú ha vist la dels nostres politics?.

Seguint amb la sèrie de sous relativament baixos, compensats després amb escreix, cal parlar del ex-director de la Reserva Federal dels Estats Units, el senyor Alan Greenspan, que ocupà el càrrec durant 18 anys. El seu darrer sou era de 175.000 dòlars /any. Per una conferència pronunciada una setmana després de deixar el càrrec, la companyia Lehman Brothers, de tristíssima memòria, l’hi va pagar 250.000 dòlars.

Per no allargar-me massa esmentaré Al Gore, gran sacerdot de la salut del planeta Terra. Després de fracassar a la elecció presidencial de l’any 2000 s’ha dedicat entre altres coses a donar conferencies sobre el mig ambient. Viatge en jet privat i per cada una cobra 200.000 dòlars. També és amo de la companyia de televisió Current TV, fa part del consell d’administració de Apple i és conseller (pagat) de Google alhora que soci d’una companyia d’inversions de Silicon Valley. El seu paquet d’accions de Google i Apple està valorat en una 100 milions de dòlars.

Els Estats Units no són els únics a proposar ingressos tan sucosos, però si que són els únics que en parlen públicament i donen les xifres exactes. Em trec el barret, després de tot.

No hi ha resposta