20 nov. 2008

El català i els vols de Swiss

Publicat en 10:30 sota General


Tan la desapareguda companyia d’aviació Swissair com la seva successora Swiss fa molts anys que, en els vols entre Suïssa i Barcelona saluden els passatgers en català. Fa un parell de setmanes que vaig posar a Swiss com a exemple positiu en contrast amb l’actitud vergonyosa d’Air Berlin.

El partit “Unión Progreso y Democracia” (UPyD) ha demanat oficialment a Swiss que empri el castellà en els seus vols entre Barcelona i Zuric “ya que Barcelona es España y en España el idioma oficial es el castellano”.

No queda massa clar si demanen que Swiss substitueixi el català per el castellà o que faci ús dels dos. Si només volen el castellà, una vegada més fan un nacionalisme centralista molt pitjor que el nacionalisme català que tant ataquen. Si volen ambdues llengües, s’han d’adreçar també a moltes altres companyies que fan cap al Prat i que ignoren “olímpicament” la nostra llengua.

Tampoc diu res UpyD dels vols de Swiss entre Basilea o Ginebra i Barcelona. Potser no s’han assabentat de que existeixen i de que parlen també en català, tal com vaig comprovar per enèsima vegada el dimarts dia 12 en el vol entre Basilea i Barcelona.

A Swiss la protesta a causat sorpresa, acostumats a ser d’un país amb 4 llengües oficials i on cap d’elles és considerada obligatòria per a tots o oficial de l’Estat. La companyia, educadament, s’ha mostrat disposada a parlar amb l’ambaixada espanyola per veure si han de revisar les comunicacions als passatgers. Estaré al corrent de l’evolució d’aquesta polèmica.

Mentrestant, cal estar contents de que Swiss sempre hagi tingut una consideració especial per el català, contràriament a moltes altres companyies estrangeres i, ai!, espanyoles.

No hi ha resposta