09 oct. 2008

L’ecologia i el salmó de Basilea

Publicat en 9:00 sota General


A la ciutat de Basilea un salmó va mossegar l’ham d’un pescador. Fins aquí aparentment la noticia no te res d’extraordinari.

Era el primer salmó que es pescava a Basilea en els darrers 50 anys. Com si volgués celebrar l’aniversari, l’exemplar era una femella de 91 centímetres de llarg que feia molt goig. Després de fer un parell de fotos amb el seu móbil, el pescador va tornar el salmó al riu.

Cinquanta anys esperant el retorn dels salmons és molt temps. Val a dir que el Rin es navegable a partir de Basilea fins a la desembocadura al Mar del Nord prop de Rotterdam i manté un tràfic molt important. Vuit centrals elèctriques presenten obstacles difícils de superar per els peixos que, com els salmons, pugen a contracorrent els rius fins anar al punt on van néixer, en una migració anual només interrompuda per condicions adverses com les construccions humanes i la pol·lució.

Fa uns 25 anys que es va engegar un projecte per recuperar els salmons al Rin superior, a base de construir passatges “naturals” a les rescloses i al costat de les centrals elèctriques. Al mateix temps, les industries que avocaven les seves aigues contaminades al Rin van fer tractaments previs i la qualitat de l’aigua millorà de manera ostensible. Cada any es tiren al riu Rin un gran nombre de cries de salmó amb l’esperança de que algun dia una decideixi tornar al lloc de sortida. Ara ha succeït per primera vegada després de gairebé 25 anys d’esforços.

Un salmó ha redonat esperances a tots els que lluiten per un riu més net, per una natura cada vegada més “natural”. Benvingut a Suïssa, amic salmó !.

No hi ha resposta