29 set. 2008

La crisi dels totxos

Publicat en 15:15 sota General


Els que manen de veritat, que no solen ser gairebé mai els que sembla que manen, no han provocat directament però han fet amb l’economia el que les modistes i els sastres en diuen “embastar” , es a dir han deixat assegurat amb costures de punt llarg el caos econòmic.

Durant molt temps han inflat el sector immobiliari a base de fer creure a tothom que comprar un pis o una casa està a l’abast de qualsevol. Tot consisteix en baixar el preu del diner perquè cada treballador faci números i l’hi surtin els comptes. Una vegada fet això, la pujada de preus dels terrenys i de la construcció era cosa cantada.

Una gran part de la riquesa aparent( a Espanya i a fora) s’ha basat els darrers 20 anys en la construcció, en el que se’n diu “l’industria del totxo”. Tothom coneix un parell de noms de gent que s’han fet milionaris ( de euros, ben entès) a base d’especular amb terrenys, edificis i pisos. Fins i tot la nòmina de presidents de clubs de futbol presenta una majoria de “reis del totxo” molt superior a qualsevol altre professió o ofici.

Ara resulta que tot era una il·lusió, que els crèdits es van donar molt alegrement i la gent no pot pagar-los. La construcció ha baixat molt i els preus estan en davallada imparable. Es parla de la “bombolla econòmica” que ha petat. Els especuladors tanquen les empreses i se’n van a gaudir de les seves residencies a la costa. I ningú sap com anirà la cosa, si ens en sortirem i a quin preu.
Tot plegat fa una mica de fàstic i, ai las!, encara no hem arribat al fons del pou.

No hi ha resposta