01 ag. 2008

Festa Nacional a Suïssa

Publicat en 9:56 sota General


Avui és la Festa Nacional de Suïssa. Aprofitaré aquesta circumstancia per explicar un parell de fet curiosos sobre la diada d’avui.

El dia 1 d’agost del any 1291, és a dir fa 717 anys, els representants de tres comunitats del que avui és el centre de Suïssa van signar un document on literalment es diu : “ … les gents de la vall de Uri, la comunitat de la vall de Schwitz i la de les gents de la vall inferior de Unterwald es comprometen, sots jurament fet de bona fe, a donar-se tot tipus d’ajut, suport i assistència els uns als altres, amb tot el seu poder i amb tots els seus esforços, amb vida i bens, dins les seves valls i a fora, contra qualsevol que mitjançant un acte hostil atempti contra les persones o els bens, els ataqui o els causi algun mal”.

Aquest document, fet principalment per defensar-se dels atacs de la Casa dels Habsburgs que volien expandir els seus territoris, va donar origen amb la unió posterior d’altres valls i contrades a l’actual Confederació Helvètica.

La Festa Nacional Suïssa es celebra d’una manera molt particular, ja que cada població organitza un acte cívic on algun polític convidat fa un breu discurs i després es canten un parell d’estrofes de l’Himne Nacional. Posteriorment, arribada la nit, s’encenen focs i es tiren coets, com si fos un Sant Joan tradicional a casa nostra. No es celebra cap desfilada militar, exhibició que no existeix a Suïssa com tampoc existeixen les medalles ja siguin civils o militars.

Per cert, va ser només l’any 1899 que es va instituir el 1 d’agost com a Festa Nacional, peró va continuar essent un dia de treball normal fins l’any 1993 on un referèndum a nivell nacional va oficialitzar el dia d’avui com a dia festiu del punt de vista laboral amb un 83,3% de vots positius.
La democràcia directa suïssa arriba fins a nivells impossibles d’imaginar en altres racons del món.

No hi ha resposta