25 juny 2008

Patriotisme i bona educació

Publicat en 8:12 sota General


Una vegada eliminada Suïssa del Campionat Europeu de Futbol, eliminació previsible i anunciada,tenim la possibilitat (des de Suïssa) de mirar els partits que resten fins a la final de diumenge amb una certa neutralitat, que s’adiu amb el tarannà del país.

Aprofitant aquest ambient, voldria comentar un parell de coses no estrictament esportives .

Tothom parla de Seleccions Nacionals. Per començar, es tracta d’equips de futbol triats per la Federació de Futbol de cada país. A la samarreta, els jugadors porten l’escut de la Federació, no l’escut del país (potser amb l’excepció de Turquia). De manera que cal relativitzar molt lo de “nacional” i sobretot no donar la sensació que son els països els que guanyen o perden.
Europa ha estat molt segles patint conflictes bèl-lics entre les nacions que en fan part. Enhorabona si ara tots els “conflictes” es decideixen sobre la gespa d’un estadi. Peró no cal donar-hi massa caire patriòtic, per no acabar una vegada més a bufetades.

La ciutat de Berna va tenir la sort d’acollir l’equip de Holanda en els seus partits de la primera fase. L’invasió extremadament pacífica dels 80.000 seguidors holandesos que durant gairebé una setmana van tenyir els carres de Berna de color taronja, no te precedents i és absolutament exemplar. No entraré en detalls peró cal dir que una vegada eliminada Holanda, a tots els diaris de Berna va sortir un anunci a tota plana, en colors, pagat per l’Associació Oranje de seguidors de la selecció i per l’ambaixada dels Països Baixos, on es donava a la ciutat i als habitants de Berna les gracies per l’acolliment rebut dia a dia per part de tothom. Al mateix temps, l’ajuntament de Berna va publicar als principals diaris d’Holanda també un anunci a tota plana i a colors agraint el comportament dels seguidors de la selecció.

No es tracta només d’un fet diguem-ne “elegant” sinó d’una demostració que l’esport no ha de transformar els seguidors en uns éssers cridaners, bruts i poc respectuosos de les costums locals.
Naturalment, els holandesos son un poble molt diferent a d’altres que tots sabem i que per sort no van fer cap a Berna.

No hi ha resposta