05 maig 2008

Monarquia "non grata" ?

Publicat en 9:25 sota General


La darrera setmana vaig llegir dues noticies que, potser per culpa del pont i de la relativa discreció dels encarregats de publicar-les, no han tingut ni tindran el ressó que segurament mereixen.

Primera : El Claustre de l’Universitat Pompeu i Fabra va votar una moció que rebutjava la presencia de membres de la Familia Reial d’Espanya dins del recinte universitari argumentant que la monarquia espanyola és una institució “arcaica, antidemocràtica i no elegida democràticament per la ciutadania, i per tant encarna un conjunt de valors incompatibles amb una institució com la UPF que proclama llibertat, democràcia i igualtat”.

Segona : la Associació per la Defensa de la Bicicleta ha denunciat a la Infanta Cristina i al seu marit per incomplir la normativa de circulació de Barcelona. La cosa sorgeix arrel d’un reportatge publicat fa uns mesos a la revista Hola on l’Infanta, marit, fills i guardaespatlles es van deixar fotografiar pels carrers de Barcelona a dalt de les seves bicicletes. Anaven de manera desordenada i no en fila; cap de les bicicletes del nens portava llums incorporats i la bicicleta de l’Infanta no teia llums ni elements reflectors i circulava per un pas de vianants.

Tota la premsa i la televisió espanyoles, que publiquen tots els detalls més insignificants, mentre siguin escabrosos, de la Famila Reial Britànica, mantenen una sospitosa discreció amb la Familia Reial Espanyola. Potser amb l’excepció de la senyora Ortiz. Ningú posa sobre el paper o a les ones l’eficàcia o no de l’institució monarquica. Ningú parla de les escapades del Rei, ni dels múltiples i llargs viatges a l’estranger de la Reina Sofia, ni de la poca feina que demostra tenir el Príncep d’Astúries, ni… ni… ni…

Tota monarquia, per principi, és antidemocràtica ja que te un mecanisme automàtic de auto-successió. Peró resulta que la espanyola inclús sembla ser anticonstitucional perquè dona prioritat al home sobre la dona, cosa que la constitució no admet. I per altre banda, el Rei no és igual a la resta d’espanyols davant la llei perquè no pot ser jutjat.

No s’obrirà cap debat sobre la monarquia. No passarà res. El Consell de Govern de la UPF ja ha dit que la decisió del Claustre no és vinculant. Els defensors de la bicicleta tenen poques opcions d’arribar a fer efectiva la seva denuncia. “Val més que no ho toquem” és el lema de la majoria.

No hi ha resposta