08 febr. 2008

La „guerra“ dels minarets a Suïssa

Publicat en 12:29 sota General

Els membres d’una comunitat musulmana prop de la ciutat de Olten, al nord de Suïssa, van presentar un projecte de construcció d’un minaret per a el local que serveix de mesquita. Com que a Suïssa totes les obres, per petites i particulars que siguin, es publiquen a la premsa local i els plànols s’exposen al públic a l’ajuntament pertinent, les reaccions no es van fer esperar.

D’una banda els que en son favorables, o almenys tolerants, argumentant que la llibertat religiosa és un fet a Suïssa i que el minaret fa part de l’identitat religiosa de la comunitat musulmana, i per tant, mentre el minaret respongui a les condicions que imposa la llei per a tota construcció , no hi ha res a dir.

L’altre corrent és la totalment contraria a la construcció del minaret. Els motius que exposen son de molts ordres :
– Un minaret no te un caràcter religiós ja que l’Alcorà no en parla.
– El minaret és un símbol de poder polític-religiós que sorgeix de la religió musulmana, i per tant no te cabuda dins l’ordre constitucional suïs.
– La religió musulmana no dona a altres religions el dret que ara demana per a ella, és a dir, els països de majoria musulmana no permeten que es construeixi una església cristiana amb un campanar.

Per acabar d’adobar la polèmica, un grup de ciutadans, amb tres parlamentaris de la dreta –dreta al davant, han llançat una Iniciativa Popular recollint signatures per portar a votació un canvi en la Constitució Suïssa que consisteix en afegir a l’article 72 el següent tercer paràgraf:

“ Es prohibeix la construcció de minarets”.

Val a dir que la proposta és curta i clara. De moment, després de 9 mesos, la recollida de signatures no ha arribat a la xifra necessària per fer efectiva la votació, encara que la llei dona temps fins el Novembre 2009 per arribar-hi.

Seguiré informant sobre aquesta polèmica tant inusual i que d’alguna manera pot interessar a una ciutat con Manresa on la població de religió musulmana es nombrosa.

No hi ha resposta