01 des. 2008
Votar és decidir
El diumenge 30 de Novembre va ser dia de votacions a Suïssa, tant d’ordre nacional, com cantonal i municipal.
Sense entrar a fons en els resultats voldria destacar algunes de les propostes que es van votar per tal de que el lector entengui fins a quin punt la democràcia directa „obliga“ a prendre posició sobre temes diversos.
Les votacions d’abast nacional eren:
-Iniciativa per una jubilació flexible, que demanava la possibilitat de jubilar-se a partir del 62 anys sense perdre renda, sota certes condicions. Ha estat rebutjada amb un 59% dels vots.
-Iniciativa per fer que els delictes sexuals contra infants (pedofília) es puguin perseguir sense que siguin prescriptibles. Aprovat per 51% dels vots.
-Iniciativa per despenalitzar el consum privat de marihuana i haixix. Rebutjada per un 63% dels vots.
-Revisió de la Llei sobre drogues que entre altres coses estableix l’entrega controlada de heroïna a drogoaddictes per evitar el comerç mafiós i la delinqüència al voltant de la droga. Aprovada per un 68% dels vots.
-Iniciativa que proposava eliminar el dret de las associacions a seguir camins legals per rebutjar obres públiques encara que tinguin l’aprovació de l’Estat, del cantó o del municipi. Iniciativa rebutjada per un 62% dels vots.
Com fàcilment es veu, els temes eren importants i, sobretot, van obligar a la gent a confrontar els problemes per prendre una posició de cara a la votació.
La democràcia directa dona un parell de vegades a l’any l’oportunitat de saber-te part activa de la nació i ciutadà amb poder de decisió.
No hi ha resposta