Arxivar per juny de 2024

07 juny 2024


Els forats del formatge

Classificat com a General

Dues coses són generalment conegudes de Suïssa: els rellotges i els formatges.
De tots els quatre-cents tipus diversos de formatge que el país produeix, un, sobretot, és popular arreu del món: el dels forats grans.

La gent de fora de Suïssa el coneix com a formatge de Gruyère. En realitat es diu Emmentaler, originari de la vall del riu Emmen. El Gruyère no té forats.

Actualment, hi ha una forta polèmica basada en el nombre i grandària dels forats del Emmentaler. Sembla que amb els actuals estàndards d’higiene a l’hora de munyir les vaques, la llet que fan servir els formatgers no permet que els forats siguin molts i de bona mida.

L’associació que controla l’origen del Emmentaler proposa afegir a la llet pols de flors de fenc. El Ministeri d’Agricultura s’hi oposa, ja que suposaria literalment “una industrialització i un punt feble d’un producte que disposa d’un origen estrictament controlat” i que passaria a ser un formatge estàndard.

La polèmica ha anat augmentant, ja que uns diuen que no és cap problema si els forats són petits, mentre el sabor es mantingui.

D’altres diuen que es poden fer forats grans sense afegir-hi res. I uns tercers diuen que la grandària i la quantitat de forats modifica les qualitats sensorials del formatge, cosa que el fa actualment baixar de nivell.

Un gremi de jutges es reunirà la setmana vinent amb les parts interessades per tractar de trobar una solució, cosa que no sembla fàcil.

En parlarem una vegada es coneguin les conclusions.

Comentaris tancats a Els forats del formatge