10 març 2012
Solucions, ara
El malestar de molts catalans envers les actituds repetidament despectives que Espanya regularment ens etziba, tant en assumptes polítics com econòmics i fins i tot culturals, fa que cada vegada amb més força es plantegin públicament sortides a aquest encalç continu.
Norman Davies és un escriptor britànic, especialista en història contemporània. El seu darrer llibre sobre els regnes d’Europa desapareguts (“Vanished Kingdoms”) ha venut 50.000 exemplars en les seves primeres cinc setmanes a les llibreries, tot i les seves 800 pàgines de teoria política.
Davies considera que amb els estats succeeix el mateix que amb els allaus: la tranquil·litat aparent de la superfície amaga un possible despreniment tot d’un plegat, amb gran sorpresa dels que no veien o no volien veure altra cosa que lo superficial. Els millors exemples són la caiguda de la URSS, i la desaparició de Iugoslàvia, Txecoslovàquia o la República Democràtica Alemanya.
En unes recents declaracions, Norman Davies va parlar de les organitzacions polítiques que podrien desaparèixer en un futur immediat. Bèlgica és un ferm candidat i fins i tot Itàlia podria dividir-se en una part nord i una part sud. També considera que Catalunya i el País Basc poden molt bé separar-se d’Espanya i, com a britànic, no oblida que el seu país també pot desfer-se, començant per Escòcia, encara que a “càmera lenta”.
El senyor Davies es pot equivocar en les seves apreciacions. O potser no. A Catalunya ja es parla amb molta claredat de independència, de federalisme o de millorable autonomia .
Ha arribat el moment en que les personalitats polítiques responsables comencin a exposar possibles solucions de futur, sense amagar les dificultats, per tal de crear un estat general de debat obert, fins que finalment siguin els catalans els que decideixin com volen continuar existint com a poble i com a nació.
No oblidem les paraules d’Espriu : “Els homes no poden ser si no són lliures”.
No hi ha resposta