10 ag. 2010
Llei i sentit comú: una història real
El dia 24 d’abril d’enguany, la molt famosa violinista Patricia Kopatchinskaja, amb passaport austríac i resident a Suïssa, va ser retinguda a la duana de l’aeroport de Zuric per voler entrar a Suïssa amb un violí valorat en 4 milions d’euros.
El violí és propietat de la Banca Nacional Austríaca i la concertista l’ha rebut com a préstec. Es tracta d’una obra de Guarneri del Gesù, constructor italià que junt amb Stradivari han creat els millors instruments que es coneixen.
Malgrat que la senyora Kopatchinskaja va ensenyar a les autoritats tots el papers detallant la propietat del violí i el contracte d’ús, la duana va requisar l’instrument.
Les autoritats van demostrar una certa compressió pels problemes que aquest fet a creat però no estan disposats a fer cap excepció a les lleis que regulen l’entrada i la sortida d’objectes de valor al país. La solució que proposen és al de fer un «carnet ATA» que és un document que permet entrar determinats objectes sense passar els tràmits de duana. Generalment aquest carnet es fan per materials de fires i exposicions, ja que entren per una finalitat determinada i després surten sense modificacions. El preu del carnet pel violí Guarnieri és de 4.500 euros per un any.
La senyora Kopatchinskaja dona, dins de l’espai de l’UE, uns 100 concerts a l’any, viatja amb avió i tren i no està disposada a fer tanta comèdia per una cosa que, amb sentit comú, s’ha de solucionar fàcilment. De moment té pendent una multa de 7.000 euros pels fets del 24 d’abril.
La senyora Kopatchinskaja ha amenaçat en prescindir de la seva residència a Suïssa i anar a un altre lloc on no la maregin amb papers inútils.
Suposo que algú a la Direcció Federal de Duanes tindrà sensibilitat musical i que això l’ajudarà a trobar una solució que aparenta fàcil però que les lleis, necessàries naturalment, han convertit en un serial estiuenc poc afalagador.
No hi ha resposta