20 juny 2009
Honrar el passat : el nou Museu de l ‘Acròpoli
Avui s’inaugura a Atenes el nou Museu de l’Acròpoli, Per l’estadística diguem que el projecte és de l’arquitecte suïs Bernard Tschumi, nascut a Lausana el 1944 i amb despatx a Paris i Nova York. Autor de moltes obres arreu del món, es considerat un dels més importants dins de la corrent conceptual.
El Museu es va començar el 2003 i ha costat uns 130 milions d’euros. Els materials emprats són essencialment vidre per la façana, ciment i acer pels elements estructurals i marbre per les decoracions. Fins al’1 de gener del 2010 l’entrada costarà 1 euro, i després 5 euros, gràcies a un finançament conjunt entre l’estat grec i el fons europeu de desenvolupament regional. Recomano entrar a la pàgina “www.theacropolismuseum.gr” per conèixer els detalls.
Per a tots el que culturalment pertanyem a la mediterrània, Grècia no ha estat mai un país estrany. Sense parlar la seva llengua, el sol fet de caminar per les seves ciutats i no diguem els seus llocs arquitectònics ens dóna la sensació d’estar a casa. He fet molts viatges a Grècia, de Salònica fins al Peloponès per motius professionals i el tracte amb la gent era molt fàcil perquè tenim moltes virtuts- i segurament alguns defectes- comuns, i l’entesa sempre fou ràpida.
El nou museu ha tornat a llençar la polèmica sobre les obres que es trobem a l’estranger, principalment el fris del Partenó ja que 56 de les 96 plaques originals es troben al British Museum de Londres «gràcies» que Lord Elgin, ambaixador a Istanbul, va decidir el la venda dels marbres al govern britànic l’any 1816. Fins ara, les condicions de conservació de certes obres no eren a Atenes les millors: la molt forta pol•lució atmosfèrica ha fet molt mal.
Amb el nou museu, l’argument de la manca de condicions desapareix, de manera que ara comença la lluita diplomàtica on, potser, els britànics tenen les de perdre. En qualsevol cas, ja tenim un motiu més per tornar a Atenes.
No hi ha resposta