21 abr. 2009

Una suïssa i el Rosselló

Publicat en 8:14 sota General


Demà, dimecres 22 d’abril, s’inaugura al Museu Internacional de la Creu Roja ( i de la Mitja Lluna Roja) de Ginebra una exposició amb el títol “Infants d’Elna” (Enfants d’Elna) dedicat a la maternitat que l’any 1939 va crear a la vila del Rosselló la suïssa Elisabeth Eidenbenz.

Nascuda fa 95 anys en un petit poble de regió de les Terres Altes de Zuric, filla d’un pastor protestant, Elisabeth Eidenbenz va estudiar magisteri. L’estiu del 1937 , junt amb altres joves, va fer seu el crit que algunes organitzacions van llençar per ajudar amb queviures la població més necessitada del costat republicà de la guerra civil espanyola. A Madrid, el grup de joves posen en marxa uns menjadors per donar sopa i altres aliments a mares, fills i vells. Posteriorment es trasllada a Barcelona, on també posarà en peu menjadors per la part de la població que comença a sentir veritable fam.

A l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, pren el camí de l’exili junt amb molts milers de catalans. Al principi, amb els donatius recollits a Suïssa , intenta suavitzar les condicions que l’hivern i el fet d’estar refugiats afecten a molta gent. La manca d’higiene i el fred són molt durs sobretot per els nous nats, de manera que Elisabeth crea a Elna, en un castell abandonat, un refugi on poden passar els primers temps les mares i els nou nats.

L’any 1940 França és ocupada per les tropes de Hitler i cada vegada més en els camps de Rivesaltes i Gurs s’internen refugiats jueus. Els voluntaris suïssos no dubten en continuar la seva tasca, sense fer cas a l’origen dels acollits. Fins i tot donen als nens nou nats jueus noms espanyols o francesos per tal de no facilitar les ràtzies de la Gestapo. La senyora Elisabeth Eidenbenz va retornar a Suïssa l’any 1944 i després va dirigir molts anys una Llar d’infants a Viena, on encara resideix.

L’any 2005 al Palau Robert de Barcelona es va fer una exposició sobre la Maternitat d’Elna i el mateix any la historiadora Assumpta Montellà va recuperar la història al llibre Els nens d’Elna (Editat per Ara Llibres).

El 2006, Elisabeth Eidenbenz va rebre la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya.

No hi ha resposta