19 febr. 2009

L’exèrcit secret de Suïssa: 1. Els antecedents

Publicat en 10:00 sota General

La possible decisió d’enviar soldats a Somàlia per protegir els vaixells de bandera suïssa dels atacs del pirates, ha ressuscitat l’assumpte del denominat Exèrcit Secret P26 que era un tema que dormia en un volgut oblit.

La creació d’aquest Exèrcit, o millor dit aquesta Unitat Secreta, és escandalosa i destrueix molts dels conceptes democràtics que els suïssos consideraven arrelats.
Començarem per explicar els antecedents del cas.

El 2 d’octubre del 1984 va ser elegida Consellera federal (Ministra) la senyora Elisabeth Kopp, la primera dona a accedir a un càrrec ministerial a Suïssa. La senyora Kopp, del Partit Liberal, es va encarregar del ministeri de Justícia i Policia.

Un dia d’octubre del 1988, la senyora Kopp es va assabentar que una empresa en la que el seu marit era conseller era suspecte de moure diner negre. L’esposa va dominar la ministra i va telefonar al seu marit per demanar que sortís immediatament del consell d’administració de l’empresa, que era Shakarchi Trading. Ell ho va fer el mateix dia. Un parell de setmanes després, la premsa va saber de la retirada del senyor Kopp i van començar les sospites d’una informació confidencial sortida del ministeri de la seva esposa. Curt, el 9 de desembre 1988 la ministra va reconèixer que era ella la que havia fet la trucada i tres dies després va dimitir.

El Parlament va crear una comissió per tal d’esbrinar com es guardaven i s’administraven les informacions que l’estat posseeix. Aquesta comissió va arribar al fons del denominat „Cas de les fitxes“. Es va saber que l’estat tenia 700.000 (!) persones fitxades, politics de tot color, industrials i gent del carrer que per les seves activitats, per exemple viatges, eren suspectes de fer activitats perilloses per a l’estat. Un veritables escàndol que en fons podia afectar a tothom directament, i que feia que el „Big Brother“ de la novel•la de Orwell quedés petit i Suïssa sembles un estat stalinista.

Les investigacions del afer de les fitxes va conduir a descobrir l’organització secreta P26. En parlarem demà ja que el tema és molt instructiu per demostrar que ni en la millor democràcia estem lliures de actituds il•legals i de injustícies.

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.