08 febr. 2009

Què l’hi passa al Vaticà? (2a. part)

Publicat en 9:48 sota General

Ahir comentava la retirada de l’invitació que la Radio Vaticana va fer al President de la companyia farmacèutica Novartis degut a que es van adonar per la premsa que la companyia suïssa fabricava un anticonceptiu.

Un dies abans va esclatar el cas del bisbe “lefevrista” Williamson ja que, una vegada anul•lada l’excomunió que pesava sobre ell i altres tres bisbes, el Vaticà es va adonar que a una televisió canadenca el bisbe Williamson avia negat l’holocaust nazi. Després d’aquest fet tot han estat declaracions, exigències de fer-se enrere en les manifestacions televisives, disculpes suaus a la comunitat jueva, paraules molt fortes de la compatriota del Papa Angela Merkel, i encara no s’ha arribat al final.

Tot és molt penós i era fàcilment evitable. Tots dos casos tenen alguna relació amb Suïssa ja que el bisbe Lefevre i la seva Fraternitat Sacerdotal Pius X es van establir a Ecône, en el cantó suïs del Valais, i Novartis es una empresa multinacional d’origen i amb seu a Basilea.

Tothom sap que el Vaticà està contra la contracepció, per tant és natural que si no és per polemitzar, no convidin a fer comentaris a la seva radio a una persona que representa i guanya diners amb la venda d’anticonceptius, tot i que les xerrades a la radio eren sobre temes de ètica i moral financera. El que ja no és tan normal és l’excusa que el Vaticà va donar per desconvocar al senyor Vasella : “ Ens hem assabentat per la premsa que Novartis fabrica anticonceptius…”.

Primera, Novartis en fabrica ja fa molts anys i segurament el director de la farmàcia del Vaticà coneix perfectament aixó de manera que no cal dir que el fet és coneix per la premsa. Segona, el tema de la primera xerrada del senyor Vasella era, literalment, sobre “management errat i falses decisions sobre el personal”. Segurament els que remenen les cireres dins del Vaticà podrien aprofitar molt de l’opinió d’un expert en els temes en que ells han fallat.

Sobre l’excomunió del bisbe Willamson, tres quarts del mateix. No és possible donar com a explicació que fins a la interviu televisada el Vaticà desconeixia les idees del monsenyor sobre l’holocaust. L’humilitat de reconèixer l’error pot fer molt bé a la credibilitat de l’entorn del Papa que, per altre banda, cal que vigili molt perquè dona tota la sensació que “l’enemic” està dins de casa.

No hi ha resposta