07 febr. 2009

Què l’hi passa al Vaticà? (1a. part)

Publicat en 9:40 sota General

Novartis és una companyia suïssa que molta gent coneix com a fabricant de productes farmacèutics.

Novartis va néixer de la fusió de Ciba-Geigy i Sandoz, dos dels tres gegants farmacèutics amb seu a la ciutat de Basilea. El president del Comitè Director(CEO) i també del Consell d’Administració és el senyor Daniel Vasella de 56 anys, metge de professió i considerat un dels homes amb més influència a nivell mundial. Els seus ingressos anuals són de l’ordre dels 20 milions de Euros. Com és natural, el senyor Vasella està molt lluny del meu entorn i no és necessariament sant de la meva devoció, per raons d’actitud empresarial que no entren en el tema d’avui.

Dic tot això per posar de relleu el personatge que acaba de protagonitzar, involuntàriament, una topada amb el Vaticà. Resulta que el dimarts passat dia 3 es va publicar la noticia que la Radio Vaticana havia convidat al senyor Vasella com a Comentarista de la Setmana per els dies 7, 14 i 21 de Febrer, per tal de parlar de problemes actual del món empresarial, amb una „perspectiva ètica“ en paraules de la Radio Vaticana. El senyor Vasella és catòlic i és coneguda la seva participació econòmica en el manteniment del Convent de Einsiedeln, una espècie de Montserrat suïs, administrat per l’ordre benedictina i amb una Verge bruna presidint la magnífica església barroca.

Doncs bé, abans d’ahir dijous la Radio Vaticana va anunciar que ha anul•lat l’invitació al senyor Vasella amb les següents paraules textuals : „ Demanem al senyor Vasella i a la nostra audiència comprensió per la decisió. Em tingut coneixement per la premsa que Novartis fabrica un producte farmacèutic contraceptiu (…) Ningú pot dubtar el més mínim de la posició clara del Vaticà en contra de la contracepció.“ „ Els convidats a „Comentaristes de la setmana“ no representen necessariament el punt de vista del Vaticà, però són sempre personalitats amb mèrits…“.

Sorprèn que el Vaticà s’hagi donat compte per la premsa de quins productes Novartis fabrica ja fa molts anys, com també es va adonar tard i per la televisió de les idees del Bisbe Willamson. No vull posar els dos fets al mateix nivell, però em sembla que el Vaticà, generalment molt ben informat, està en un mal moment de cara a l’opinió pública i el Papa no disposa dels assessors que el seu càrrec requereix. O potser algú del seu entorn l’hi va fer la traveta.

No hi ha resposta