15 gen. 2009

L’ecologia i els tomàquets

Publicat en 9:37 sota General

Una de les cadenes de supermercats més gran de Suïssa (COOP) ha encarregat al Politècnic de Zuric (ETH) , amb premis Nobel en el professorat, un estudi sobre el balanç ecològic dels tomàquets més venuts a Suïssa.

Concretament han estudiat els tomàquets produïts a Suïssa i els importats d’Holanda i d’Espanya. El càlcul ecològic és molt complicat ja que s’han de tenir en compte la terra, l’aigua, el conreu, la collita, el magatzematge i el transport. Cada un dels punts esmentats produeix CO2 directa o indirectament per les màquines que necessita. I també més màquines vol dir més edificis per guardar-les i mantenir-les, i construir els edificis suposa també emissions de CO2 . Les llavors, el humus i l’adob també s’han de produir i transportar etc. etc. etc.

Per donar una idea del rigor de l’estudi s’ha de dir que inclús han considerat les minves que es produeixen tan als supermercats com a les cases o als restaurants. Per els darrers es calcula una minva del 25 % !.

Els tomàquets suïssos, produïts a l’aire lliure, sense hivernacles, però només entre mig Maig i Setembre, són els ecològicament més favorables com és natural. Els tomàquets que mengem a l’hivern procedents de Holanda i d’Espanya disparen tots els valors ecològics encara que els d’Espanya tenen millors resultats, excepte en la quantitat d’aigua necessària.

L’estudi va més enllà i ha analitzat quins són els productes agrícoles (a part dels tomàquets) que més carreguen l’atmosfera. Un exemple : les 17.000 tones de cogombre que es venen a Suïssa cada any suposenuna expulsió a l’atmosfera equivalent a 26.000 tones de CO2 . El mercat consumeix moltes més pastanagues que cogombre, concretament unes 60.000 tones. Però aquestes pastanagues produeixen només 9.000 tones de CO2 , és a dir 3 vegades menys. Si volem tenir cura de l’atmosfera tindrem de menjar pastanagues i no cogombres, sembla ser una de les conclusions.

Resumint : els supermercats COOP informaran als clients de la càrrega ecològica del productes agrícoles i el seu departament de compres tindrà cura de comprar allà on la producció és més „neta“ i transportarà el màxim possible per vaixell. Malgrat ser un país sense mar, Suïssa està directament lligada al Mar del Nord per el Rin, navegable de Rotterdam fins a Basilea.

Cada dia aprenem coses noves.

No hi ha resposta