30 des. 2008

L’església vista com una empresa

Publicat en 9:13 sota General

Per no induir a l’error començaré per dir que em refereixo a l’església reformada
(o protestant) de Suïssa, encara que els fets que relataré són molt significatius fora del lloc d’origen.

Abans de tirar endavant crec que val la pena explicar que un Pastor de l’església reformada suïssa rep un sou variable segons la població el cantó en el que exercita el seu càrrec però que dona a nivell nacional una mitjana equivalent a 6.000 Euros al mes (amb 13 mesades per any). Es tracta d’un sou més que respectable dins del context laboral suís, inclús considerant que normalment són persones casades amb esposa i fills a càrrec.

Fins ara, els Pastors eren elegits per un període d’un quants anys, amb pràcticament nul•les possibilitats de suspendre la relació abans de termini. Ara, les autoritats de l’església reformada volen augmentar l’eficiència del’activitat dels Pastors i proposen fer contractes laborals com els que fa una empresa amb els treballadors. Això vol dir amb un temps de prova i la possibilitat de cancel•lar el contracte amb un preavís de 3 a 6 mesos, entre altres normes que fan part del Codi Laboral Suïs.

La reacció dels Pastors no s’ha fet esperar. Per uns, no es pot „degradar“ la funció d’ordre espiritual que ells exerceixen equiparant-la a una treball laboral comú. Per altres, ja no té lògica que el Pastor visqui al costat de l’església on el poden anar a buscar dia i nit, ni tenen per que fer „hores extres“ sense compensació.

La polèmica durarà un cert temps, i segurament tornaré en algun moment a escriure sobre un tema que promet escalfar els ànims com sempre succeeix quan es barregen les coses del cel amb les de la terra.

No hi ha resposta