Diari d’un català a punt de ser lliure. Estatuir Catalunya

Avui som dimarts 6 de Novembre del 2012,  1 mes i 28 dies després del #11s2012. El dia s’ha aixecat clar i fred.  M’he llevat com sempre a dos quarts de set del matí. Avui he portat a la Nina a l’escola a quarts de 9. Mentrestant no era l’hora de marxar he enllestit alguns correus electrònics pendents d’ahir. Un d’ells ha estat el newsletter que fa la delegació de la Generalitat a Berlín  a on surt una entrevista que em van fer fa un parell de mesos. La versió en català la podeu veure a aquí.

A la feina no hi ha agut cap novetat més. Els caps estan reunits a Bèlgica i no he pogut parlar amb el meu cap que marxa el gener. Ningú sap qui el substituirà.

A la tarda he tingut classe d’alemany. M’ho fa una noia russa privadament a un preu prou bo. Feia entre una cosa i l’altre ,des de juliol que no havia fet cap classe.  És curiós que en els anys que porto fent classes d’alemany totes les professores no són alemanyes. Hem fet repàs ja que m’havia oblidat bastant.

Ara després d’haver donat el sopar a la canalla, pensant una mica el que podria comentar avui, he vist aquest magnífic document anomenat “Estatuir Catalunya” que han presentat Salvador Cardús , Ramon Floch i Sergi Rovira. És un document elaborat en el darrer any i mig a partir de les consultes a uns experts que volen romandre a l’anonimat i que és una guia del que s’haurà de fer per poder aconseguir funcionar el dia després de la independència.

Però a part d’això , expliquen diferents models o alternatives al model actual, que és calcat al model espanyol. Per a mi , això és una de les coses més importants. No podem deixar córrer aquesta magnifica possibilitat que ens dóna la independència per crear un nou estat molt més eficaç, competent i just. El model espanyol és obsolet i a més està pensat per sotmetre les colònies encara que aixì perjudiqui a la totalitat de l’Estat. Ho hem vist amb les infraestructures, però també és el mateix amb la justícia i moltes altres administracions. No podem cometre l’error de copiar el que coneixem ja que només coneixem el sistema administratiu espanyol. Hem de mirar a Europa , sobretot a països de la nostra mida i amb una economia semblant, per copiar els sistemes d’administracions. Sinó ho fem, tardarem molt més en recuperar-nos del sotrac que sempre representa crear un estat nou, i fins i tot potser ens portem una forta decepció del que ens imaginàvem que podríem arribar a ser.

Però en canvi si ho aprofitem per reformar o crear des de zero noves administracions, jo estic convençut que Catalunya pot esdevenir tant prospera com Holanda o Suïssa en pocs anys.

Endavant les atxes!!

Dimarts 6 de Novembre de 2012

Karlsruhe – Alemanya

Quant a Manel Bargalló

Català "exiliat" a Alemanya degut a la globalització i la provincialització de Catalunya. Soc Biòleg i tinc un Master en direcció de TIC. Treballo de consultor per una multinacional del sector de l'automatització en el sector de la Industria farmacèutica.
Aquesta entrada ha esta publicada en Diari abans de la llibertat, Eleccions 25N. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.