Diari d’un català abans de ser lliures. Estats lliures associats

Avui som dilluns 24 de setembre del 2012. Fa tretze dies del #11s2012. He dormit poques hores perquè em molestava l’embanatge de l’ull i tambè perquè havia pres massa café per la tarda. A dos quarts de set d’empeus i les primeres cures.

Esmortzant he mirat twitter i els diaris. He estat entretingut veien el neviorsisme que impera dins dels espanyolistes de Catalunya com d’Espanya. A les tertulies de RAC1 com CATRadio hi surten tots disfreçats de federalistes. Fins i tot , el PSOE diu que estaria dispossat a estudiar la possibilitat de canviar la Constitución per fer-la federal. Sort que al cap d’unes hores surt la vicepresidenta del govern espanyol dient que el PP mai acceptarà cap canvi que posi en dubte la unitat del poble espanyol. És a dir Catalunya no és pot federar perquè no existeix com a poble. Només n’hi ha un poble: el poble espanyol. Per tant tema tancat. La Constitución espanyola mai podra donar cabuda un estat federal perquè el PP no ho aceptarà.

Per l’altre costat , el periodista vividor Sostres que deu estar resentit de CiU per no haver-li donat algun carrec com a recompensa de la seva guerra cruenta contra el Tripartit, ha publicat en un diari nacionalista espanyol, que en un sopar secret el President  Mas amb grans empresaris i finàncers de Catalunya, els va dir que aspirava veure Catalunya amb (S)pain com Puerto Rico amb Estats Units, és a dir, un Estat lliure associat.

Aquesta notícia no confirmada per ningú que no sigui el Sostres ha corregut com la polvora entre el sector independentista més escarmentat per les constants marxes enrere que ha caracteritzat CiU durant la seva història, a excepció d’aquest darrers dotze dies , a on CiU amb el MH President s’ha eregit, per sorpresa del personal com el lider per aconseguir l’estat propi . Molts s’han pujat per les parets piulant i comentant com si CiU esta traicionant el clam dels 2 milions de catalans del #11s2012.

La meva opinió és que mentre el MHP Mas no ho digui ell personalment davant de les cameres i micros, no s’ha de perdre més temps. Dit això, em permeto reflexionar el que implicaria fer Catalunya un Estat lliure associat a (S)pain.

En primer lloc, Catalunya per esdevenir un Estat per poder-se associar lliurement, hauria de crear-se. Es a dir, caldria aconseguir autodeterminar-se de (S)pain, cosa que com hem explicat abans és impossible amb la actual Constitución espanyola.  Llavors ja hem arribat a la mateixa situació del federalisme. Res a fer. (S)pain no ho voldrà. Tema tancat.

Però especulem una mica més, imaginem que finalment el PP i el PSOE accepten que els catalans facin un referèndum d’autodeterminació per via del decret corresponent sense haver de modificar la Constitución. I encara més, que inclogui tres opcions:

1) Crear un Estat independent que s’associa lliurament amb Europa.

2) Crear un Estat que s’associa lliurament amb (S)pain. Seria una mica més que federat

3) Continuar dins de (S)pain com una CCAA com ara.

Que passaria?

Jo opino que aquest referèndum no seria legal, perquè la segona opció es impossible que es compleixi. Com he dit abans, la Constitución espanyola no ho permet i per tant no es pot fer un referèndum sobre una opció impossible. Tema tancat.

Però especulem més. (S)pain diu que es comproment a canviar la Constitución i aixó implicarà: redactar el text i aprovació per dos terceres parts del congrés , passar pel mateix al Senat, autodisolució de les cambres, eleccions de nou per tota (S)paint, que la majoria convoques el referendum a tots els espanyols per acceptar el canvi per incorporar a (S)pain l’existència d’un altre poble no espanyol, es a dir el poble català. Creieu aixó possible?  En el millor dels casos ni passaria pel sedàs del referèndum dels espanyols. No dic res del llarg procés que implicaria.

Tot això el MHP Mas ho sap, com també la majoria del empresaris que suposadament hi eren. Per tant si aixó es va dir, va ser només l’expresar que com hauria pogut ser l’encaix amb (S)pain que CiU havia somiat per Catalunya, peró ara era massa tard desprès de 30 anys de transcició a on en comptes d’avançar s’ha reculat. D’alguna manera MHP Mas els hi deia, sóc o millor, era com vosaltres, és a dir, no era independentista, però (S)pain (i la força del #11s2012) m’ha obligat a ser-ho.

La cosa no dóna més de si. Ni en el pitjor dels casos, i és molt de suposar, que el MHP Mas sigui tant poc intel·ligent com creure’s aquesta possibilitat de l’Estat Lliure associat a (S)pain, els espanyols ho impedirien i la frustació que es generaria dins de Catalunya esdevindria una força imperable que s’emportaria per davant a CiU , PSC i qualsevol altre que continués venen la moto del federalisme o Estat associat a (S)pain.

Endavant les Atxes!

24 de setembre de 2012

Sant Vincentius Kliniken

Karlsruhe -Alemanya

Quant a Manel Bargalló

Català "exiliat" a Alemanya degut a la globalització i la provincialització de Catalunya. Soc Biòleg i tinc un Master en direcció de TIC. Treballo de consultor per una multinacional del sector de l'automatització en el sector de la Industria farmacèutica.
Aquesta entrada ha esta publicada en Diari abans de la llibertat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.