Pep Guardiola no renovarà

Una de les coses que sempre m’ha encuriosit ha estat com la majoria de la gent s’escolten els endevinadors, astròlegs i vidents. Portem més de 100 anys de civilització de la ciència a on s’ha  demostrat per tots els costats i maneres que encertar el futur per mitjà dels astres o per un joc de cartes o daus o simplement per mitjà d’una bola de cristall,  és pura especulació basada en la intuïció i l’atzar.

Ahir durant tot el dia tenia la intuïció que el Barça no passaria l’eliminatòria. Les raons per aquesta intuïció eren varies. Des dels dubtes que el joc del Barça m’havia generat en els darrers partits de la lliga i la Champions, degut sobretot masses ocasions errades passant per les males experiències com a barcelonista durant el segle passat (si obvien els 4 anys del Dream Team) fins el nerviosisme latent i els dubtes que es palpava en l’ambient després de la derrota contra el Madrid. Quan en Guardiola va dir a la roda de premsa que estava segur que arribarien a la final de Munic, era un signe clar que ja intuïa que l’equip li mancava confiança.

Però en comptes d’expressar la meva temença a tothom vaig decidir callar. Per diversos motius, primer perquè l’excel·lent trajectòria dels darrers anys de l’equip de Guardiola a on havia aconseguit tants bons resultats, hi havia moltes possibilitats de fer el ridícul però també perquè no volia quedar com un malastruc.

Avui, he estat reflexionant el fet que si ho hagués fet i a més amb una litúrgia adient, per exemple amb un pèndol o amb l’ajuda d’un pop o amb el tarot o amb l’ajuda d’una carta astral, molt possiblement molta gent s’ho acabaria creient que tinc capacitats de “pitonissa”. En canvi si hagués pronosticat que el Barça guanyaria i hagués guanyat, encara que ho hagués fet amb tota la litúrgia hauria tingut molt menys repercussió.  Però encara hi ha una cosa més curiosa, estic convençut  que si hagués predit que no passaria l’eliminatòria i en canvi el Barça ho hagués fet, llavors tampoc hauria tingut gens de repercussió. L’eufòria d’haver guanyat fa que la gent s’oblidi de tot i també no hi ha la necessitat de cercar excuses que expliquin la derrota. Només quan es perd, és cerca les raons i si aquestes són incomprensibles o difícils d’acceptar, aleshores es dóna més valor a les explicacions metafísiques que a les lògiques.

Això em fa pensar quan els vidents, pitonisses, astròlegs i tota la patuleia que córrer per aquest món, sempre quan prediuen desastres és quan més notorietat tenen. Vet a aquí, el truc per guanyar-se la vida engalipant a la gent.

Per cert, al petit hàmster germànic que tenen els meus fills ahir al vespre li vaig oferir dues pastanagues, una d’elles la vaig posar a la dreta de la gàbia dins d’un plat que portava una foto del Pep Guardiola i l’altre a l’esquerra en un plat normal. Va triar la que no hi havia la foto. La cosa està clara: El Pep anunciarà aquesta setmana que no renovarà.

Quant a Manel Bargalló

Català "exiliat" a Alemanya degut a la globalització i la provincialització de Catalunya. Soc Biòleg i tinc un Master en direcció de TIC. Treballo de consultor per una multinacional del sector de l'automatització en el sector de la Industria farmacèutica.
Aquesta entrada ha esta publicada en Ciència i Salut, Futbol, Personal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.