Segons el Periodico, tinc totes les de perdre amb la meva aposta amb l’executiva d’Esquerra. Però no m’ho acabo de creure.

enquesta periodicAcabo de llegir un sondeig publicat a El Periódico que contradiu totalment les meves estimacions fetes en aquest bloc. Per si algú no ha llegit el meu article publicat al meu bloc personal, vaig dir que si Esquerra treu 12 diputats o menys a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, si tot seguia igual com ara, demanaré la dimissió dels actuals responsables del partit; si, en canvi, es treu més de 12, aleshores jo dimitiré de la  militància d’ERC perquè això voldrà dir que no en tinc ni idea de política quan he escrit les crítiques a l’actuació dels actuals dirigents d’Esquerra, com tampoc no puc seguir donant suport a una estratègia que considero del tot errònia amb vista a la independència del meu país i que en canvi ha estat avalada pels electors.

Semblava que amb l’extrapolació que feia a partir de la darrera enquesta del CIS per desgràcia guanyava l’aposta ja que em confirmava que Esquerra segueix el camí inexorable cap al desastre electoral. Gràcies a això semblava que podria continuar sent militant d’ERC perquè es compleixen les condicions que vaig apostar amb els actuals dirigents d’Esquerra.

Però en canvi, ara, amb aquesta enquesta sembla per sort per a Esquerra que repetiria els resultats del 2006 i per desgràcia per a mi sembla que hauré de trencar el carnet de militant.

La meva modesta opinió de l’enquesta publicada per El Periódico és la següent:

  • Es contradiu totalment amb l’enquesta del CIS, que malgrat que és general per a tot l’Estat, és més fiable que la feta per una empresa privada de sondejos que fa el que demana el client (en aquest cas, El Periódico que tothom sap quin peu calça).
  • En la meva anàlisi extrapolant l’estimació de vot del CIS, quan la comparo amb eleccions anteriors, quant a diputats coincideixen una mica amb CiU, però en canvi amb Esquerra són del tot contradictòries. A mi em surten per Esquerra entre 12 i 11 diputats i en canvi en a El Periódico en surten 21 diputats.
  • Aquesta enquesta té una aparent contradicció sobre com apliquen l’estimació de vot a partir de la intenció de vot. Segons l’enquesta, l’estimació de vot és la intenció del vot, segons el nombre de votants que creuen que votarien respecte el total del cens, és a dir, tenint en compte l’abstenció . Per CiU i PSC un augment d’intenció directa de vot representa tant en Juliol com en Novembre una disminució de l’estimació de vot (perquè?). En canvi per Esquerra i Iniciativa, tot el contrari, una disminució d’intenció de vot representa un augment substancial de l’estimació de vot. Concretament d’Esquerra tenim al juliol un 11,5% d’intenció de vot que correspon a 12,7% d’estimació de vot, i ara al novembre un 10,4% d’intenció de vot representa un 13,9% d’estimació de vot (menys intenció de vot representa més estimació ara al novembre que al juliol?). Pel que fa al PPC, que disminueix del juliol amb el 3,9% al 3,6% al novembre d’intenció de vot, representa, però, contràriament a Esquerra i Iniciativa, que l’estimació de vots no puja, ans al contrari, baixa del 9% al 8%. Per què s’aplica una correcció diferent amb cadascun dels partits en extrapolar la intenció de vot a l’estimació de vot?

No sóc expert en enquestes, però de tot plegat, aplicant el sentit comú, em surten les reflexions següents:

a)     Si amb CiU coincidim tant l’enquesta d’El Periódico com la meva anàlisi, vol dir que CiU està millor que mai per arribar a prop del 60 diputats.

b)     En canvi, amb Esquerra, per mi és del tot inversemblant que pugi repetir els resultats de 21 diputats, quan això significaria repetir 420.000 vots! Algú s’ho creu, això? Algú creu que traurà més de 130.000 vots que el mes de març passat i 80.000 més que a les municipals del 2007? Segons les darreres declaracions del president d’Esquerra, Joan Puigcercós, l’executiva no farà res per trencar el govern del tripartit malgrat que es trepitgin les línies vermelles que ell mateix va dir que no s’haurien de trepitjar mai per seguir al govern; algú creu que aquesta demostració de manca de credibilitat serà premiada pels electors donant-los el mateix suport que el 2006?

c)      Algú creu que Iniciativa, malgrat tots els problemes amb el transvasament de l’Ebre, dels mossos d’esquadra i la presa de pèl de De la Vega, augmentarà amb un diputat  o més?

d)     La contradicció que he vist en passar de la intenció directa de vot a l’estimació de vot és molt gran per a Esquerra i Iniciativa. Per exemple, al juliol, segons aquesta enquesta, Esquerra tenia un 11,5% d’intenció directa de vot, i això representava 17-18 diputats segons l’enquesta. Ara, al novembre té el 10,5% i en canvi representa 21 diputats (3 o 4 diputats de més amb menys intenció de vot?). En altres sondejos de la mateixa firma que El Periódico ha contractat per fer l’enquesta, per exemple el 2006, donaven un 10,5% (entre 12 i 13 diputats) per a Iniciativa i al final es va significar un 9,5% de vots i 12 diputats en les eleccions del 2006.  Això significa que Esquerra, amb aquest mateix percentatge d’intenció de vot, trauria 12 diputats i no pas 21! Tota aquesta aparent contradicció podia ser explicable si l’abstenció hagués pujat molt des del juliol fins ara i sobretot comparant-la amb la de les eleccions del 2006. L’abstenció no surt en l’enquesta. Si l’abstenció fos molt alta podria significar que ERC, amb menys de 300.000 vots, podria salvar els mobles (14-16 diputats) i jo hauria de trencar el carnet. Però 21 diputats amb 300.000 vots, de quina abstenció estan parlant?

No ser per què no m’ho acabo de creure, fins i tot crec que cap dels integrants del Tripartit no es creu aquesta enquesta, perquè si fos així, tenint en compte el futur negre que els espera amb la sentència del TC, del finançament misèria que ja deuen haver pactat entre el Montilla i el ZP, i la crisi econòmica que castigarà cada dia que passa més Catalunya, els partits del govern ja estarien anunciant l’avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya per aprofitar que ara poden repetir els resultats de fa dos anys abans no sigui massa tard.

Nota: Mentre escrivia aquest article ha sortit el baròmetre de tardor del CEO, el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat. Segons aquesta enquesta, Esquerra perd un 30% del suport des de l’estiu!, cosa que contradiu totalment el que diu l’enquesta d’El Periódico.

Tot plegat sembla que l’enquesta d’El Periódico és més per contrarestar el baròmetre d’opinió del CEO; possiblement quan els que manen a la Generalitat varen rebre les dades del baròmetre, varen encarregar ràpidament l’enquesta a El Periódico i han manipulat els números per tal de donar aquest resultat tan inversemblant. Uns resultats que només són per convèncer els que necessiten estar convençuts i quatre militants que encara creuen en miracles , uns resultats que estic segur que cap dels de l’executiva d’Esquerra no es creu, perquè si no fos així, aleshores estic segur que el meu carnet no corre perill davant de tanta incompetència.

Properament miraré de fer una anàlisi amb els baròmetres publicats del CEO per veure si puc trobar una relació de la intenció de vot amb els possibles resultats que hi hauria si ara es fessin eleccions.

Quant a Manel Bargalló

Català "exiliat" a Alemanya degut a la globalització i la provincialització de Catalunya. Soc Biòleg i tinc un Master en direcció de TIC. Treballo de consultor per una multinacional del sector de l'automatització en el sector de la Industria farmacèutica.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política, RENOVEM ERC i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.