15 des. 2013

Fòrum Ondara de Solsona aixeca la llebre: SOS per a les comunitats rurals!

Publicat en 16:50 sota General

Quan vaig llegir a Regió 7 la proposta de fer servir la televisió  per veure la missa el diumenge em va semblar un intent d’apedaçar el que ja està esquinçat. Tanmateix, un cop he llegit l’Acta del Fòrum, m’he adonat  de la gran quantitat d’informació que s’hi recull: situació sociològica actual de les petites parròquies, la simplicitat amb què les primeres comunitats resolien aquests problemes de celebració , la història no tant llunyana ( Fa 200 anys a la Seu d’Urgell) en la qual els bisbes agafaven un home del poble, li ensenyaven una mica de llatí i l’ordenaven perquè pogués dir missa, noves propostes per a l’actualitat portades per laics. Molt bé ,us felicito pastors de la perifèria solsonenca! Algú ho havia de dir! Deixeu-m’hi, però, dir la meva.

 

De fet, fa 40 o 50 anys que ja es veia venir la maltempsada i en la pràctica no s’ha fet res més que anar-les assistint des de lluny, a voltes, amb capellans molt grans. Més d’un cop he pensat que l’Església en aquest assumpte no respectava els drets humans. El resultat final quin és? Dependència total del rector d’un poble ja grandet (de milers d’habitants) que hi diu missa, en el millor dels casos, un cop al mes. Aquests mossèns, sobretot els més joves i els més vells,s’han de refiar de les famílies de més tradició catòlica per trobar l’església neta, calenta a l’hivern i, per què no dir-ho, tenir-hi quòrum. Els pobles de pagès com tots tenen el seu centre i la seva perifèria, no necessàriament geogràfica. Quan en aquests pobles hi viva el capellà depenia de les seves habilitats que el poble estigués més o menys unit. Si es creava una divisió sempre hi havia el consol que  la mobilitat del rector ho arreglaria. En aquest darrers 40 anys sort hi ha hagut que la democràcia ens ha portat l’associanisme. Associacions de veïns, ADF…han salvat, en part, els poblets.

 

Què s’hi pot fer? Primer de tot parlar-ne amb els interessats en llocs adequats. Als feligresos només se’ls pregunta l’hora de la missa i encara!   Fer formació seriosa, tenint en compte la investigació històrica, a partir de preguntes que es facin els mateixos feligresos. Molta gent encara es pensa que Jesús va donar les claus a Pere i espavila’t. I sobretot no donar mai l’espatlla a la perifèria i practicar una pastoral de la misericòrdia. I recordar als bisbes que si no tenen cura de les comunitats, val més que es retirin, ja que el  Bisbe de Roma, que és qui els ha nomenat, ho ha dit molt clar: hem d’anar a les perifèries. Les seves negligències no sols afecten l’espiritualitat de les persones, sinó també la seva salut.

 

 

 

 

3 respostes

3 respostes a “Fòrum Ondara de Solsona aixeca la llebre: SOS per a les comunitats rurals!”

 1. Teresa Costa-Gramunten 15 des. 2013 en 17:19 1

  Sí, em sembla que ja és hora que els feligresos puguin accedir a un nivell més adult del catecisme. És faltar-los en la seva intel.ligència, això ja no és possible al segleXXI…
  Salutacions des de Vilanova.

 2. Jaume Obradors Suadesen 15 des. 2013 en 21:45 2

  Moltes gràcies Teresa, records a l’Oriol i bon Nadal a tots!

 3. Jaume Pubillen 05 gen. 2014 en 23:54 3

  Jaume: Tens molta raó. Però saps quan s’arreglarà la situació actual? Quan s’acabi d’espatllar del tot; o sigui. quan en els pròxims 10 anys es morin la gran majoria de capellans que són tots molt grans. Serà la manera de que busquin nous camins i, com bé dius, potser comptant amb la gent dels pobles…
  Bon any i una abraçada.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*