22 maig 2010

Benedetti-Viglietti

Publicat en 21:37 sota LITERATURA,Música,Uruguai,Vida i mort

Benedetti i Viglietti, "Mucho más que dos".

 

Aquesta setmana s’ha acomplert un any del decés de Mario Benedetti. Als que ens agrada la seva poesia sempre tenim el recurs d’anar-la a buscar als seus llibres. Però un ésser excepcional com ell es troba a faltar.

El músic, amic i company de sempre, Daniel Viglietti, ha dit: "El nostre país, la nostra societat, la nostra gent, però també tota Llatinoamèrica i tants lectors d’arreu del món, hem quedat com orfes d’aquest ésser humà i creador excepcional. Quanta falta ens fa la seva persona lluminosa, la seva ploma tendra i forta al mateix temps, la seva consciència crítica, el seu compromís amb la veritat i la seva exemplar humilitat! ".

Avui, val la pena recordar alguns dels conceptes expressats per Viglietti en ocasió del decés del seu amic. Deia Daniel Viglietti:

"He tingut, per damunt de tot, el dolor de perdre un amic molt essencial i al voltant d’això, el que compartim tots: el gran poeta, el novel·lista, el contista, l’assagista, l’autor de lletres per cançons, alguna època de periodista. I tot això és inseparable de l’ésser humà, perquè aquesta unitat entre l’ètica que ell encarnava i l’estètica que ell produïa va ser molt sencera. Tranquil, d’una manera sòbria, d’un perfil modest, de gent senzilla. Quan havia de posar al seu lloc algú "desubicat" o enemic, tenia l’energia i caràcter per fer-ho, però en la seva vida habitual, en les seves actuacions, en els seus recitals de poesia, en les entrevistes que concedia era sempre molt humà, molt senzillament humà.

Mario era un ideal en si mateix. No tenia por dels diminutius, no xifrava la mida i la quantitat per expressar el seu amor, potser perquè havia après que en aquest país tan sofert i tan esperançat alhora, les coses són així, molt com era ell, de vegades sense soroll , sense gestos, com se’n va anar. Així es va anar. De vegades calladament, de vegades ".

 

TE QUIERO

Tus manos son mi caricia
mis acordes cotidianos
te quiero porque tus manos
trabajan por la justicia

si te quiero es porque sos
mi amor mi cómplice y todo
y en la calle codo a codo
somos mucho más que dos

 

tus ojos son mi conjuro
contra la mala jornada
te quiero por tu mirada
que mira y siembra futuro

 

tu boca que es tuya y mía
tu boca no se equivoca
te quiero porque tu boca
sabe gritar rebeldía

si te quiero es porque sos
mi amor mi cómplice y todo
y en la calle codo a codo
somos mucho más que dos

 

y por tu rostro sincero
y tu paso vagabundo
y tu llanto por el mundo
porque sos pueblo te quiero

y porque amor no es aureola
ni cándida moraleja
y porque somos pareja
que sabe que no está sola

 

te quiero en mi paraíso
es decir que en mi país
la gente viva feliz
aunque no tenga permiso

 

si te quiero es porque sos
mi amor mi cómplice y todo
y en la calle codo a codo
somos mucho más que dos.

Mario Benedetti

Etiquetes de Technorati: ,,,,

2 respostes

2 respostes a “Benedetti-Viglietti”

  1. Ventafocsen 23 maig 2010 en 15:47 1

    La veritat és que Benedetti és un escriptor amb una gran humanitat. Sí, dic “és” perquè penso que part de la seva ànima ha quedat entre nosaltres a través de la seva obra. Jo fa menys d’un any que el vaig conèixer, ell ja no estava entre nosaltres, però així i tot va aconseguir captivar-me just amb els primers versos. Potser no podrem gaudir de nous versos, però podrem recrear-nos i gaudir dels que ens ha deixat, uns poemes plens de sentiment i sensibilitat, clars, únics,… . El millor homenatge que li podem fer és recordar-lo, fent que els seus poemes cobrin vida dins cada un de nosaltres.
    Una abraçada,
    Ventafocs

  2. jaumepubillen 24 maig 2010 en 19:56 2

    Tens raó, Ventafocs. Cal tornar-lo a llegir de tant en tant perquè sempre hi trobaràs coses noves. A vegades és una mica escèptic i amarg però és que a la vida no tot és bonic. Però la seva ironia poètica val un imperi!

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*