12 abr. 2009

Cap a una tercera República?

Publicat en 11:08 sota Catalunya,Crisi,ECONOMIA,España,POLÍTICA

El 14 d’Abril de 1931 la Segona República es proclamà en un entorn festiu i esperançat. La República va ser el marc polític que va possibilitar els majors avenços socials de tots els temps en el nostre país. Un projecte de país que es va veure truncat pel cop d’estat feixista de 1936.

Recordar aquests avenços, recordar el moment en el qual els espanyols van deixar de ser súbdits per passar a ser ciutadans, i recordar  aquelles persones que van defensar las llibertats des del 18 de juliol del 1936 fins a la fi del franquisme, és un deute moral de tothom.
Aquest any 2009 es compleix el 70 aniversari del final de la guerra i del començament de l’exili.

No seria hora de mirar cap al futur, plantejant-nos noves fites i nous projectes de llibertat?

Veient com van les coses en aquesta Espanya de “charanga y pandereta”, que no vol canviar ni vol deixar canviar, no haurem de fer alguna cosa per sortir d’aquest impàs on estem ficats?

Estem en un context de crisi financera i econòmica, corrupció i impunitat, en un clima de neoliberalisme desenfrenat, d’un Estatut que no es vol aprovar, d’un encaix de Catalunya en un Estat desencaixat…. Tot plegat va creant un caldo de cultiu prou apte per a somniar nous passos a fer i per a tenir noves expectatives. Els partits no faran gran cosa per canviar la situació, ni cal esperar-ne gaire. Però la consciència social creix i el món canvia molt ràpidament i tots plegats ens adonem que els esquemes actuals no serveixen. Un canvi econòmic i social s’està forjant diuen alguns experts. Serà veritat?

El temps ho anirà dient, però em sembla que les coses necessàriament aniran canviant per la mateixa força de la raó i des raons.

 

Etiquetes de Technorati: ,,,,,

3 respostes

3 respostes a “Cap a una tercera República?”

  1. Mariaen 12 abr. 2009 en 14:00 1

    A, yo pienso lo mismo y tengo esa esperanza, ojala que no se repitan los tiempos, aun perduran los malos recuerdos,

  2. Jordi Benplantaten 12 abr. 2009 en 22:26 2

    aixó de “republica espanyola” es un oximoron, oi?
    A mi m’es indiferent si es republica bananera o monarquia taronjera, si es “espanyola” no m’interesa. Aixó ja ho hem vist

  3. jaumeen 12 abr. 2009 en 23:26 3

    Home, la República pot ser espanyola o no. L’encaix de Catalunya a Europa no m’atreveixo a dir com serà en un futur. Ni jo ho puc endevinar ni tu t’ho pots imaginar….
    De totes maneres, això s’ha d’arreglar d’alguna manera.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*