Curso Sociedad Red a Barcelona (I)

15 octubre 2008

Des d’avui fins al divendres dia 17 tindrà lloc el curs Sociedad Red: Cambios sociales, organizaciones y ciudadanos.

Juan Freire ha inaugurat el curs amb una conferència centrada en la importància de la Societat Xarxa, on ha posat de manifest que en aquesta societat xarxa les elits i els ciutadans estan desconnectats i que cal un debat intens entre institucions i ciutadania per estar preparats per als canvis que venen.

Veure notes de la intervenció de Juan Freire.

Ismael Peña ha presentat la primera ponent, Irene Mia, Senior Economist del Forum Econòmic Mundial, on dirigeix el Global Information Technology Report, en el que es fa un rànquing en el que es m ostra quin nivell de preparació per TIC tenen els països.

Veure notes de la intervenció de Irene Mia.

La última intervenció del matí ha estat la de Enrique Dans, presentat per Genís Roca. Dans ha parlat de la necessitat de trobar nous models organitzatius per a les empreses a la societat xarxa.

Veure notes de la intervenció de Enrique Dans.


Ifest08: Davant la crisi, ments inquietes

1 octubre 2008

¿Cap on evolucionaran les empreses els propers anys? ¿Anem cap a la hiperespecialització o cap als perfils de treballadors multi disciplina?¿Quins valors hauran de conrear els nostres fills per conviure humana i professionalment en un món que canvia tan ràpidament?

En plena crisi del model de creixement econòmic, arriba l’hora de pensar que també de les idees, i no només de l’especulació, en surten grans iniciatives que poden convertir-se en negoci.

Amb aquest esperit es van reunir del 10 al 12 de juliol a Barcelona prop de 300 persones de tots els sectors i àrees d’activitat, amb ganes de descobrir què veurem la pròxima dècada en l’àmbit de la tecnologia, la ciència, l’empresa o el sector no lucratiu. Organitzat per Infonomia, l’Ifest08 es va convertir per quart any consecutiu en la festa de les idees i de la gent més inquieta.

El filòsof japonès i creador del banc de coneixement Sophia Bank, Hiroshi Tasaka, va explicar com la filosofia dialèctica ens ajuda a conèixer i entendre els canvis sobtats. Tasaka creu que els propers anys reviurem molts exemples de l’economia que es mou gràcies al voluntarisme i la motivació personal, més que a la necessitat de fer negoci, atribuint un gran valor a l’enriquiment de la ment més que al d’enriquir la butxaca.

Molts dels ponents van coincidir en la idea de què la innovació, sigui en el sector que sigui, ha de tenir el seu origen en un ventall molt ampli de fonts i, especialment, en aquells que són els consumidors finals d’un servei o un producte.

En aquest sentit, els representants de l’Escola de negocis Rotman School, de Toronto, van explicar com han donat la volta a la formació tradicional sobre la gestió d’empreses, introduint el model de l’”integrative thinking”, basat en aplicar solucions creatives i a mida per cada tipus de conflicte o canvi d’estratègia que viu l’empresa.

Hervé Lebret, Professor de l’Ecole Polytechnique Fédérale de Lausana, i autor del llibre “Start up: What we may still learn from Silicon Valley”, es preguntava per què a Europa no hi ha un Google o un Apple, i apuntava entre altres respostes que la mitjana d’edat dels emprenedors Californians de més èxit tenien al voltant de 20 anys quan van iniciar la seva empresa, i per tant, temps per arriscar-se, equivocar-se i corregir els errors, mentre a Europa els emprenedors s’acosten més a la trentena, i això fa que no siguin tan arriscats, i prenguin decisions molt més lentes i madurades. Lebret comparava una empresa amb un nadó, i deia que la gran majoria de nens primerencs sobreviuen perfectament tot i tenir uns pares sense cap experiència prèvia.

També varem poder escoltar el Professor de Design London i assessor del 22@, Nick Leon, partidari de què la ciutat aposti fort pel seu capital humà com a actiu, tot i que- diu- no n’hi ha prou d’atraure talent, cal implicar-los realment en el desenvolupament de la ciutat i estimular els seus vincles.
El també britànic Matt Kingdon, que es presenta com a “Chairman and Chief Enthusiast de What if!”, una consultora d’innovació amb seu a Londres, hi ha tres factors clau per què una empresa tingui energia innovadora: l’actitud (creure en el que fem), el comportament (escoltar, actuar amb rapidesa i convertir les idees en realitat), i l’organització (explicar històries d’innovació que serveixin d’inspiració, que engresquin al personal). Per innovar –deia Matt Kingdon- cal actuar amb geni, arriscar-se, i ser fins i tot “perillós”.
Tom Kelley, el director general d’IDEO i autor del llibre “Ten faces of innovation”, feia un símil amb la indústria cinematogràfica i deia que durant els propers anys les empreses que voldran diferenciar-se realment són les que aniran a buscar “a l’altra punta de món o allà on calgui” aquelles persones que compleixen millor el perfil per a cada projecte, tal com els directors de cinema van a buscar l’actor que millor pot fer un paper determinat, encara que visqui a molts quilòmetres de distancia.

L’antropòloga coreana Younghee Jung va explicar com utilitza els seus coneixements per esbrinar com utilitza la gent arreu del món els diferents usos de la telefonia mòbil, i a partir d’aquí crear els nous aparells i serveis de Nokia.

Es van poder veure alguns exemples d’innovació radical, com ara Sketchfurniture, una empresa sueca que fa disseny de productes directament en 3 dimensions (veure vídeo a You Tube); la canadenca Joanna Berzowska va presentar els seus projectes de teixits intel•ligents, amb elements de la roba que es mouen davant d’un estímul o escalfen una determinada part del cos. Berzowska va dir que els propers anys la innovació radical que veurem en el sector tèxtil estarà relacionada amb la generació d’energia per part del nostre cos, i que la revolució no vindrà gràcies a l’útilització d’aquests teixits en l’àmbit militar o esportiu, sinó en l’àmbit de lleure i de les relacions socials. La directora de XS Labs research va presentar un prototip de vestits que van canviant de color a mida que la persona que els porta és tocada físicament per altres persones. Per la seva banda, l’expert en usabilitat de Microsoft Live Labs, el barceloní Alfred Astort, va presentar una nova Photosynth, una aplicació que pot fer canviar la manera en què gestionem i visualitzem milers d’imatges emmagatzemades en un ordinador. Clara Boj, de Lalalab, va explicar el seu projecte de convertir un parc infantil en un sistema de joc que combina l’activitat dels nens en els gronxadors tradicionals amb un videojoc que els va indicant les missions a complir; i Michael Pritchard, inventor i fundador de Lifesaver systems va animar als assistents a “envoltar-se d’experts, per què són els que et segueixen acompanyant en els temps difícils”. Pritchard ha inventat un senzill sistema incorporat a una ampolla de plàstic que permet potabilitzar l’aigua en qüestió de segons i salvar moltes vides en casos de catàstrofes naturals i emergències humanitàries.
I fins i tot varem poder escoltar Kevin Warwick, el primer ciborg. Professor de Cibernètica a la University of Reading d’Anglaterra, Warwick s’ha fet diversos implants experimentals en el seu braç i al de la seva dona per connectar els dos cervells a través d’impulsos elèctrics. El Professor de Reading explicava com a través de la tecnologia “millorarem les capacitats humanes tal com les coneixem ara mateix”.

Un dels contrapunts al debat sobre innovació el va posar l’historiador britànic Peter Watson, segons el qual, a excepció d’Internet, la gran innovació en conceptes es va produir durant la primera meitat del segle XX, i ara, per molt vertiginós que ens sembli el ritme en què avança la tecnologia, estem en un període de pura consolidació, però molt lluny dels grans moments creatius de la humanitat. Watson va provocar als assistents dient que Copèrnic ens va demostrar que, contràriament al que pensem, les revolucions també poden originar-se en una ment tímida i conservadora. Peter Watson és l’autor del llibre “Ideas: Historia intelectual de la Humanidad”, publicat per Editorial Crítica.

Tal com va concloure el President i fundador d’Infonomia, en temps de crisi, cal deixar fluctuar la ingenuïtat i la imaginació, i creure més que mai en el poder de les idees i de la voluntat de fer-les realitat.
Trobareu més informació sobre l’Ifest i totes les intervencions en vídeo a: www.infonomia.com/ifest08

ifest’08 – Segon track

10 juliol 2008

La Maria Zapata ens ha parlat dels emprenedors socials i de la feina que fan a Ashoka, ens quedem amb una de les idees força que ha esmentat:

“Ashoka’s vision is a world where everybody has the freedom and the confidence to become a change-maker”

ifest’08

10 juliol 2008

Avui a les 9 del dematí ha començat l’ifest’08, l’esdeveniment per potenciar la innovació i els negocis, que es fa a Barcelona fins dissabte.

A hores d’ara, a intervingut l’Alfons Cornella, que ha presentat l’acte, Hiroshi Tasaka, Hervé Lebret i Nick Leon.

Els professor innoven

1 juliol 2008

Els dies 23-24-25 de octubre 2008 se celebra el Moodlemoot 08 España a Barcelona.

Què és el Moodlemoot?

és un congrès on els emprenedors pedagògics que estan integrant les TIC a la educació, mitjançant Moodle, presenteni debaten els desenvolupaments nous de Moodle i la integraciò amb altres eines.
Tot i que l’interès principal és poder compartir experiències sobre l’ús de Moodle a l’aula (presencial o virtual) en tots els nivells i sectors educatius.

Nota: s’anomena MoodleMoot pels Ent Moots del senyor dels anells.

Via Mossegalapoma

Com innova el sector sanitari a Catalunya

27 juny 2008

TicSalut és una iniciativa per assolir la plena incorporació del sistema sanitari català a la societat del coneixement. En el marc d’aquetsa iniciativa, Infonomia ha implementat el Mapa Innova Salut, un mash up de Google Maps on s’indiquen els casos més innovadors que s’han dut a terme en el sector sanitari català.

Més informació

Informe sobre l’estat de la innovació a Catalunya

20 juny 2008

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha realitzat un estudi on analitza per primera vegada l’estat i l’evolució històrica i comparada de l’R+D i la innovació a Catalunya en els darrers 10 anys.

Aquest estudi analitza diversos aspectes, entre ells la despesa en R+D, el personal que s’hi dedica, la innovació empresarial a Catalunya, el comerç exterior català de productes intensius en tecnologia i la posició tecnològica de Catalunya.

Entre les conclusions que se’n derives, destaquen el fet de que en 10 anys s’ha duplicat el personal dedicat a R+D a Catalunya, s’ha triplicat el volum d’inversió en R+D i que la inversió en R+D empresarial en aquesta dècada, el sector empresarial ha aportat dues terceres parts de les despeses en R+D.

Via Noticiesdot.cat

Banc Comú de Coneixement

12 juny 2008

El Banc Comú de Coneixement(BCC) és una experiència pilot sobre l’intercanvi de coneixements gràcies a les noves tecnologies. Sempre vas voler saber com fer un fanzine?. Aquesta és la teva oportunitat.

Congrés IDP

5 juny 2008

Aquesta setmana s’ha celebrat la quarta edició del Congrés IDP – Internet, Dret i Política organitzat pels Estudis de Dret i Política de la UOC.

El congrés s’articula entorn de dos grans eixos temàtics:

  • la repercussió de les noves eines de programari social –WEB 2.0– i el seu ús cada cop més massiu en les pràctiques polítiques, el govern electrònic i la seva regulació
  • l’estat actual del debat encara obert sobre quin ha de ser el grau d’intensitat de la regulació de continguts en un context d’integració de tecnologies i de convergència digital

Aquí podeu trobar el seguiment en liveblogging de tot el congrés.

Via Ictlogy.net

Disonancias: 12 mesos d’interacció artistes-empreses

4 juny 2008

¿Què poden aportar els artistes a l’economia del coneixement?

El projecte Disonancias, impulsat des de fa un parell d’anys per les institucions basques relacionades amb l’àmbit de la innovació , posa en comú artistes de diferents disciplines i empreses de tota mena – moltes d’elles del sector industrial- per fer treballs de recerca conjunts.

Els resultats de la convocatòria d’aquest any els explicaran el proper 25 de juny a les 16:00h al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona.

Vegeu articles relacionats:

François Deck, Encajar lo improbable

Disonancias, primera experiència