26 gen. 2009

AVUI FA SETANTA ANYS

Publicat en 11:05 sota Actualitat,General

AVUI FA SETANTA ANYS

Avui, vint-i-sis de gener del dos mil nou, fa setanta anys exactes que l’exèrcit espanyol desfilava triomfant per la capital del nostre país. I encara hi és.

Avui fa setanta anys, alguns creien que s’havia acabat per sempre “el problema catalán”. Però encara existeix.

Avui fa setanta anys molts catalans fugien Pirineus enllà amb la por i la fam, però també amb esperança. I l’esperança roman intacta en el nostres cors.

Avui fa setanta anys molts dels catalans que es van quedar foren afusellats per ser catalans. I encara esperen a ser rehabilitats.

 Avui fa setanta anys va començar una llarga època de foscor i de crims. I avui els assassins encara no han estat jutjats.  

Avui fa setanta anys els brètols entraven casa per casa per endur-se, ponent enllà, tot el que van voler. I el que no van destruir, encara no ha tornat.

Avui fa setanta anys ens obligaven a parlar “en cristiano”. I  avui, sovint no podem demanar un entrepà si no parlem “en cristiano” a un que potser no ho és.

Avui fa setanta anys els feixistes ens escarnien i ens insultaven. Avui, els seus hereus, politics i sovint biològics,  encara ho fan.

Avui fa setanta anys havíem de suportar tot això perquè ells havien guanyat una guerra. I avui encara és vigent aquell “derecho de conquista”.

Avui fa setanta anys el govern espanyol ens negava el pa i la sal. I el govern espanyol d’avui encara ho fa.

Avui fa setanta anys, alguns catalans, per covardia o per traïdoria, anaven muntants al carro del guanyador. I alguns catalans avui encara fan el mateix.

Avui fa setanta anys de tot allò, però no sembla que hagi passat tant de temps.

Avui fa setanta anys. Però encara som aquí.

  

Bernat Munt

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.