20 nov. 2008

No donem l’abast

Publicat en 9:51 sota Actualitat

Això de l’actualitat és que no para. Les notícies de les agressions que patim són diàries i arriba un moment que hom ja no dóna l’abast a indignar-se.

O sigui que només faré esment de dues perles recents: l’article sobre Catalunya de The Economist  i la reacció dels de sempre a unes paraules del president de la secció filològica de l’IEC.

Sobre the Economist, m’estalvio la feina: en Xavier Sala-Martín publica avui mateix un article que parla per ell sol. Llegiu-lo, perquè em sembla que no cal dir res més: http://paper.avui.cat/article/politica/146093/avergonyit.html

Sobre l’alre afer, una pregunta molt simple: algú que es guanya la vida fent una feina, ha de saber d’allò que fa o no cal? Em sembla que la resposta és evident: igual que un  pastisser ha de tenir el carnet de manipulador d’aliments i un camioner ha de saber conduir, un periodista ha de saber escriure. No dic escriure bé, dic que s’ha de saber la gramàtica.

La diferència és que cap transportista contractaria un coductor de camió que no tingués el carnet adient, ni cap pastisser contractaria un treballador que es burxés el nas mentre fa els pastissos, i si per error ho fés, el despatxaria en dos dies. En canvi hi ha mitjans de mantenen en nòmina gent que comet faltes d’ortografia. En català, no cal dir-ho: si es tracta d’escriure en castellà (o en francès o en anglès) això no passa. Però és clar, contra el català tot s’hi val

I així ens va.

 NOTA: he descobert al mateix diari que també en Salvador Cot (http://paper.avui.cat/article/opinio/146087/joan/marti/te/rao.html) fa unes reflexions molt semblants a les meves. I és que hi ha coses tan evidents que només no les veu qui no les vol veure.

Joan Fonollosa

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.