13 nov. 2008

Un nou paradigma polític per a Catalunya

Publicat en 11:24 sota Estudis i propostes,General

Conferència pronunicada per Joan Fonollosa el dia 10 de novembre del 2008, a la sala Pompeia Grups de Barcelona

1)   Presentació / introducció

Senyores, senyors, amigues i amics, bona nit a tothom.  

Abans de començar, permetin-me dues molt breus consideracions prèvies.  La primera, l’agraïment, en nom propi i de les Conferències Democràtiques de Catalunya, als amics de Catalunya Acció per invitar-me a fer aquesta conferència. Agraïment obligat per l’estricta cortesia, però també perquè palesa una manera de fer desgraciadament no prou habitual. Aquesta voluntat de crear elements d’entesa, d’explorar complicitats compartides, de dissenyar estratègies comunes, és necessària per conduir la nostra pàtria a la llibertat i salvar-la de l’extinció.  La segona, demanar disculpes a tots vostès perquè les coses que tinc a dir són tantes i el temps de què disposo tan escàs que segurament en resultarà una xerrada un xic apressada i segur que molt densa d’idees, potser no prou ben perfilades. Anem, doncs, per feina i ja completarem o matisarem el que calgui en el debat. 

Dividiré la meva intervenció en tres parts: una primera, Independència, per què? on tractaré d’explicar-ne la necessitat i la urgència. A la segona part, Independència, per a què? tractaré d’explicar què en volem fer de la independència; i quin hauria de ser el camí que hauria de prendre Catalunya des d’aquell moment. Finalment, la tercera part, Independència,com?, probablement el territori menys explorat dels tres, però imprescindible, car si no sabem a grans trets quin és el camí, difícilment arribarem mai a trobar-lo. Començo, doncs, amb la primera part. 

2)   Independència, per què?

La resposta a aquesta pregunta és en el fons molt simple: perquè a hores d’ara és l’únic camí per assegurar la supervivència de Catalunya no ja com a nació, que també, sinó com a societat moderna i desenvolupada.

Aquesta convicció es basa en el fet que el model tradicional del catalanisme està obsolet. Allò de que quan Espanya sigui moderna i democràtica, i ocupi el seu lloc al món, sabrà trobar-hi l’encaix de Catalunya, ha resultat ser un gran fracàs. Espanya ja és un país modern i desenvolupat. Segons la doctrina tradicional, ja s’hauria de poder trobar un encaix satisfactori. Però els fets estan a la vista: fins i tot un Estatut de mínims com era el del 30 de setembre, després de ser ribotejat, retallat i netejat com una patena, encara és massa. ¿Com pot ser que manin més sobre les nostres lleis dotze senyories amb despatx a Madrid que tot el poble de Catalunya expressant-se en un referèndum democràtic? El fracàs és evident. El camí està tancat i barrat. 

La realitat és que a Espanya hi ha democràcia formal, però la democràcia real no ha penetrat prou com perquè entenguin què vol dir un Estat plurinacional. Les coses que es diuen i fan ara a Espanya són perfectament intercanviables amb les que es deien i feien fa 50, 100 o 150 anys. Més encara: si en moltes d’aquestes coses que es diuen i escriuen, canviéssim les paraules “catalans” i “Catalunya” per “jueus” i “Israel” ocasionarien un escàndol de dimensions colossals. Cal denunciar d’una vegada per totes que l’anticatalanisme, tan estès a Espanya i tan irresponsablement propalat per alguns, té un fort component racista, i és una forma de racisme. 

Estem on érem, doncs; però amb una diferència afegida: l’actitud d’Espanya envers Catalunya ha canviat. Espanya ja és un país modern i avançat, dèiem. Doncs bé, ara que Espanya ja es veu les orelles, ja no hi ha cap inconvenient a ofegar Catalunya sense miraments. Hi ha una voluntat explícita de potenciar Madrid en detriment de Catalunya per tal que la substitueixi com a principal generador de riquesa.  Dit de manera gràfica, s’ha acabat la conllevancia (que traduït vol dir “us aguantem perquè no tenim més remei”). La nova divisa és a por ellos (“ja els hem suportat massa, no els volem necessitar mai més”). 

Els fets ho palesen a bastament: des del dèficit fiscal (secular, però que s’ha agreujat darrerament) fins al disseny radial de totes les infraestructures, la manca d’inversions, i un llarg etcètera, totes les accions de l’Estat coincideixen d’una o altra manera en el mateix objectiu: anorrear econòmicament Catalunya, ja que en l’Europa d’avui és impensable fer-ho militarment. Els resultats estan a la vista. Cada estadística que es publica ho diu i ho repeteix d’una o altra manera: Catalunya perd pistonada. Sigui el PIB, els km d’autovia o de via fèrria, la sanitat, l’educació…. en tots els terrenys retrocedim; en uns més ràpidament i en d’altres no tant; però retrocedim. Retrocedim respecte Espanya i el que és més greu, retrocedim encara més respecte Europa; i això en el context de la globalització és letal.  

És evident que no ens podem quedar quiets. És hora (és urgent) reaccionar. Ja no es tracta dels drets que com tota nació tenim. Ja no és la cultura, la nació, la llengua, la història etcètera. Es tracta de la supervivència dels nostres fills i dels nostres néts. Avui, de Catalunya estant, només es pot defensar la continuïtat de la unió amb Espanya des de la ignorància de les dades, o des de posicions apriorístiques, més colonials que democràtiques.

Durant dècades ha estat una constant que quan els fills de la immigració dels anys 1950 anaven de vacances al seu poble d’origen, en tornaven espantats de com s’hi vivia i es refermaven en que havien fet bé en venir a Catalunya. Ara la situació ja no és aquesta. Ara ja està passant que allí ja es viu igual o millor que aquí, fins al punt que alguns es comencen a plantejar de fer el camí invers. Lògicament ens alegrem que allí es visqui cada dia millor i així ha de ser, però això no ha de ser incompatible amb que aquí s’hi segueixi vivint millor, perquè al capdavall som els d’aquí els qui ho paguem. Adonem-nos-en d’una vegada: Al pas que anem, Catalunya serà una regió pobra d’Europa en menys d’una generació.  No podem esperar gaire més si volem evitar-ho. 

Davant d’aquesta situació, la independència és la solució més simple i eficaç. Alguns problemes (seient a l’ONU i a la UE, seleccions esportives nacionals, dèficit fiscal…) els resoldria automàticament; i posaria en les nostres mans totes les eines per resoldre els altres. La resta dependria ja de nosaltres mateixos i dels dirigents que triéssim: si cinc anys després de la independència encara no s’han resolt, serà perquè no els hem sabut resoldre, no perquè no ens hagin deixat. 

La independència de Catalunya convé a tothom, també a aquells que legítimament se sentin i vulguin seguir essent espanyols. Encara que algú se senti més espanyol que el toro d’Osborne, si viu i vol seguir vivint a Catalunya li convé la independència per una raó molt senzilla: viurà millor! És hora, doncs, de dir “senyors, fins aquí hem arribat. A partir d’ara, cadascú a casa seva i que tinguem sort tots plegats”. I dir-ho amb naturalitat, sense escarafalls, sense cridar, educadament i democràticament. Civilitzadament, en definitiva. 

3)   Independència, per a què?

La independència és un objectiu indefugible, però no pot ser l’únic. La pregunta és: independència per fer què? Molts projectes independentistes han fracassat perquè no tenien resposta a aquesta pregunta, o la que tenien no connectava amb el tarannà majoritari de la societat catalana. Per això aquest és també un punt crucial. És imprescindible rescatar la idea de la independència d’organitzacions o  personatges radicals, estrafolaris o de poc fiar. Cal un “independentisme d’americana i corbata”, si se’m permet l’expressió, i situar la independència al lloc on li pertoca: com l’exercici natural d’un dret inalienable, que convé a la immensa majoria de persones que viuen i volen viure a Catalunya.  

La nostra proposta és centrar aquesta qüestió no pas en apriorismes ideològics de cap mena, sinó fer una cosa tan simple i alhora tan revolucionària com és pouar en la nostra pròpia història i recuperar els valors que han fet gran Catalunya i que avui estem en risc de perdre. Recuperar-los i potenciar-los com a condició imprescindible per poder llegar als nostre fills una Catalunya millor que la que ens hem trobat. Recuperar-los per recuperar el tremp vital de Catalunya. 

Vull citar aquí unes paraules d’algú tan poc sospitós com l’actual ministre de Treball, senyor  Celestino Corbacho, qui en presentar la seva renúncia com a alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, va dir textualment: “Nadie me ha regalado nada, pero Catalunya me dio todas las oportunidades”. No sé vostès, però jo ho trobo una síntesi magnífica del que és i el que em sembla que tots volem que segueixi essent l’esperit de Catalunya: llibertat, oportunitats,esforç, i reconeixement. ¿Estem segurs que d’aquí a vint anys Catalunya seguirà essent capaç de donar totes les oportunitats als que hi arribin, siguin immigrants o siguin nadons? Estem segurs que encara hi haurà oportunitats a Catalunya? Estem segurs que aquests seran encara els valors compartits per la majoria? Fins i tot gosaria dir: estem del tot segurs que encara ho són ara mateix? 

Concretem-los una mica, aquests valors. La llista és llarga i no se’n pot fer ara un inventari. Em limitaré, doncs, a uns pocs flaixos dels punts principals. El reconeixement de l’esforç, la iniciativa individual, el premi al treball i al risc assumit o la llibertat d’elecció són alguns d’aquests valors, però no tots. El respecte a la veritat, la seriositat en els tractes, el compliment de la paraula donada i la puntualitat en els horaris i en els pagaments també en són, i avui estan en risc més que seriós. 

La radicalitat democràtica és una condició a priori. Entenem que l’ideal de la democràcia és l’àgora grega, on tots els ciutadans, lliures, iguals i ben informats, decideixen conjuntament sobre els afers comuns. És clar que aquest ideal és irrealitzable en la societat actual, però apropar-s’hi tant com es pugui ha de ser la nostra guia permanent, tant en l’actuació pública com en el funcionament intern de qualsevol organització cívica, cultural o de qualsevol tipus i molt especialment, és clar, de qualsevol organització política. 

Cal rescatar la política de les mans d’uns polítics professionalitzats, encimbellats per un sistema electoral pervers, que premia la mediocritat, penalitza la visió de futur,  i allunya els afers col·lectius dels seus autèntics propietaris: tots i cada un dels ciutadans. 

En definitiva, la Catalunya independent ha de tornar a ser la Catalunya emprenedora, democràtica, amb visió de futur, moderna, integradora i optimista que durant segles ha estat un model de societat per a tot Europa. 

4)   Independència,com?

 Arribem ara al punt clau: com. Com, vol dir dues coses: de quina manera, i amb qui. Quin és el camí, i quines són les persones que ens hi poden guiar. 

Comencem per la manera. Sovint se’ns acusa als independentistes, i amb raó, que presentem una Catalunya ideal per després de la independència, però no diem com arribar-hi. Aquesta acusació sol anar acompanyada de l’afirmació, que ningú no sap si és certa o no, de que a Catalunya hi ha molts independentistes del botonet: gent que, si prement un botonet demà haguéssim de ser independents per art de màgia, no dubtarien a préme’l, però no estan disposats a assumir els riscos i els inconvenients que el procés comportaria. Miraré de donar una resposta a les dues coses. 

En primer lloc, constatar que la ruptura no té perquè ser traumàtica. Sens dubte ha de ser pacífica i exquisidament democràtica.  En l’Europa d’avui aquestes coses es poden arreglar bé i fàcilment si es vol. La nostra voluntat és clara; falta saber si Espanya ho acceptarà de bon grat o no. Però en tot cas, cal tenir present que Europa no permetrà que un afer com aquest es resolgui manu militari. 

Els vents de la història van a favor ara com ara per a una separació amistosa. La comú pertinència a la UE dóna un marc idoni per trobar una solució viable, amistosa i beneficiosa per a tots. Els precedents al nostre entorn geogràfic i cronològic són nombrosos i no gens difícils d’adaptar. Només cal que ens decidim a fer el pas. 

Fer el pas vol dir en primer lloc construir una majoria social favorable a la independència. I això no sembla gaire difícil, encara que molts, interessadament, diguin que no. En realitat, el primer pas en el procés ja s’està fent com qui diu sol: conscienciar la majoria dels ciutadans de Catalunya de la seva necessitat. Cada dia és més evident que els problemes de Catalunya no troben resposta en el sistema actual. No en faré ara l’inventari; només constataré que tots passen sempre pel mateix punt: la manca de capacitat de decidir de les nostres Institucions. La història dels darrers trenta anys demostra que el camí de reclamar més competències és un camí sense sortida.

Ara diré una cosa que potser no agradarà: No volem la independència només en nom d’un passat gloriós —que també, però que molts catalans d’avui poden sentir més o menys aliè—, sinó en nom del futur. Per això, en la llista de problemes no s’han de posar al davant els de tipus identitari o sentimental, com ara la defensa del català, raons històriques o simplement el sentiment de ser catalans.

Amb argumentacions d’aquest tipus és molt difícil, avui, construir una majoria social prou clara en favor de la independència; molta gent pot no estar-hi en contra, però tampoc no estar-hi prou a favor i no se’ls mobilitzaria per la causa amb aquests raonaments. Per als que hi som sensibles, aquestes seran raons afegides que no s’han d’oblidar, però en cap cas no poden ser l’eix central de l’argumentació. Es tracta de convèncer per la butxaca, que és la raó més poderosa per a tots els catalans, ens agradi o no reconèixer-ho.

La possible recança de molts dels actuals catalans, fills de la immigració de fa 50 anys s’esvaeix quan se’ls demana a què volen que s’assembli més la Catalunya dels seus fills i del seus néts: a la que somiaven els seus pares o fins i tot ells mateixos quan hi van arribar, o a la terra de la que van haver de marxar. Aquesta és la veritable pregunta, i la resta és retòrica. 

Contràriament al que molts diuen, la independència no divideix els catalans; ben al contrari ens uneix perquè beneficia tothom: els efectes del centralisme anticatalà afecten a tots els que viuen a Catalunya, tant si se senten catalans, espanyols o mig i mig. Tots som afectats per igual i tots en patim les conseqüències. Cal no oblidar-ho i remarcar-ho sempre que sigui possible; hi ha molta gent sincerament i honestament espanyola que viu a Catalunya i no és conscient  de la relació directa que hi ha entre allò que defensa i els inconvenients que pateix. Més d’un canviarà d’opinió si se li fa veure.  I no han  de patir pel que passaria després: si volen seguir vivint a Catalunya i conservar el seu passaport espanyol, serien ciutadans d’un  país de la UE com ja n’hi ha ara a milers sense problemes. Per això, fins i tot als que vulguin seguir sent espanyols després de la independència, els convé votar-hi a favor. 

Així doncs, només cal perseverar en el que ja està succeint de manera natural: explicar tot el que ens passa per no poder decidir per nosaltres mateixos, i que la independència si no ho resoldria automàticament, almenys ens donaria totes les eines per fer-ho. Pot ser una tasca feixuga, però de cap manera una tasca difícil. 

Junt amb la informació de per a què volem la independència, cal explicar perquè la solució passa per aquí. I la resposta és molt senzilla: simplement, perquè és la solució més natural, i a més no n’hi ha d’altra. 

Un altre treball a fer és cercar aliances internacionals, per tal de tenir una raonable seguretat que la declaració serà admesa pels països més importants: bàsicament la UE i els EUA. Per tant hi ha una tasca diplomàtica imprescindible a fer abans, que garanteixi el reconeixement formal de Catalunya per un conjunt de països prou significatiu a les 24 hores de la proclamació.

Contra el que s’ha dit i repetit manta vegades, no sembla que això hagi de ser especialment difícil, si es fa ben fet, i amb ganes.Cal anar a Brussel·les i a Washington amb plantejaments clars i que s’entenguin. Dir que som una nació, que tenim el dret d’autodeterminació i que volem exercir-lo, ho entén tothom a la primera. Dir que volem el concert econòmic, el traspàs de l’aeroport o que el català sigui oficial a Europa sense ser-ho a Espanya, no. Segurament és per això que hi ha hagut tantes dificultats per trobar aliats entre els Estats estrangers: perquè no entenien què és el que volíem.

No m’estendré ara en detalls d’aquesta acció diplomàtica; només diré que el nation building,un concepte fonamental per als nord-americans, és precisament això: adequar el mapa dels estats a les nacions reals. Pel que fa a la UE, tret d’Espanya, probablement dos o tres països més, no sembla que cap altre hagi de ser gaire reticent a aquests plantejaments.Per no parlar dels països sud-americans, on podem trobar la solidaritat dels que fa 150 anys van fer el mateix que nosaltres volem fer ara. 

Finalment queda el pas decisiu. Siguem sincers: cal reconèixer que un referèndum és inviable. Només cal mirar què ha passat amb el que pretenia fer el lehendakari Ibarretxe, i això que només era consultiu, no pas decisiu, i amb unes preguntes més aviat boiroses i inconcretes. Em sembla que no cal dir res més.  

Però un referèndum no és imprescindible. Només cal una declaració del Parlament, amb majoria suficient (ja direm després què vol dir suficient) El darrer cas és Kòsovo, però n’hi ha més: Txecoslovàquia es va separar sense cap referèndum (segons la premsa de l’època perquè els politics no estaven segurs de guanyar-lo ni a Txèquia ni a Eslovàquia; una situació ben diferent de la d’avui). Tampoc no hi va haver referèndum quan la unificació d’Alemanya, ni en la majoria de les Repúbliques que sorgides de l’URSS ni de Iugoslàvia. 

Una declaració solemne del Parlament, amb majoria suficient, doncs. Però, què és una majoria suficient? En estricta lògica democràtica seria la meitat més un dels vots, però és costum exigir una majoria més qualificada per a aquesta mena de coses. La qüestió aleshores és on fixar la ratlla: qualsevol xifra té sempre un punt d’arbitrari, i donem la xifra que donem, sempre es pot demanar perquè no un 1% més o un 1% menys. Per sort, tenim una referència clara i propera: a Montenegro la UE va exigir que el referèndum fos aprovat per un 55% dels vots amb una participació mínima del 50%. Aquestes condicions de Montenegro també haurien de ser vàlides per a nosaltres. 

És clar que això era per a un referèndum, no per a una votació del Parlament. Però es poden convertir unes eleccions al nostre Parlament en un referèndum indirecte. Unes eleccions són un acte absolutament legal i inevitable: el que seria il·legal és no fer-les!  Si en unes eleccions lliures, els ciutadans poden triar lliurement entre unes candidatures que porten en el seu programa proclamar la independència si obtenen una majoria suficient, i altres candidatures que es comprometen a votar que no, i tot i així les candidatures favorables obtenen aquesta majoria suficient, estem davant d’un referèndum indirecte. Seria molt difícil negar la legitimitat democràtica de la decisió d’un Parlament sorgit en aquestes condicions; ens trobaríem en una situació paradoxal: es pretendria usar una Constitució pretesament democràtica per impedir l’aplicació d’un principi democràtic essencial. 

Potser alguns voldrien il·legalitzar els partits que portessin aquesta proposta al seu programa perquè es proposen de cometre un delicte. En primer lloc és difícil argumentar que aplicar el dret d’autodeterminació sigui un delicte; a més l’hipotètic delicte no s’ha comès encara i no es pot condemnar ningú per un delicte no comès: fins i tot els mateixos promotors accepten que l’hipotètic delicte potser no s’arribi a cometre mai si aquestes forces no assoleixen la majoria suficient. Evidentment no es pot apel·lar a cap principi democràtic per negar a uns governants el dret (l’obligació, fins i tot) de complir un punt essencial del seu programa electoral que el poble ha votat. I per descomptat el procés és impecablement democràtic i amb expressa exclusió de la violència. 

Vet aquí doncs el famós botonet. No caldria demanar als ciutadans de a peu cap heroïcitat. Res de sortir a posar-se davant dels tancs: n’hi hauria prou amb triar una o altra papereta en unes eleccions perfectament normals, com ja han fet manta vegades. La resta, les possibles heroïcitats (i no sembla que haguessin de ser-ne gaires, ni gaire grans, ni res gaire diferent del que ja hem vist) serien feina dels parlamentaris. A Espanya li agradaria poder tenir una reacció ferotge, però no arribaria la sang al riu: difícilment podrien fer res que no haguem vist ja: hi haurà esgarips i intents de boicot, cert, i possiblement altres problemes i dificultats, però no hi ha motius per tenir por. 

Queda, finalment, amb qui. Qui a Catalunya pot avui liderar aquest projecte? Una primera constatació: aquest és un projecte polític i per tant s’ha de liderar des de la política. Les entitats, fundacions, colles, agrupacions i tot el que vulgueu estan molt bé, i han de tenir-hi el seu paper, però això és política i política amb majúscules. Estem parlant d’un o més partits i d’uns polítics que no facin només de polítics: que exerceixin de líders del país. 

És imprescindible que les forces polítiques que tenen Catalunya com prioritat renunciïn als seus petits interessos partidistes per treballar junts en benefici de tots. Ni Convergència ni Esquerra soles podran mai assolir-ho; menys encara altres forces amb menys potència electoral. Només la unió de tots els nacionalistes pot aconseguir-ho. I calen líders que hi creguin i estiguin disposats a arriscar per aconseguir-ho. 

Aleshores mirem el panorama i….  

És evident que cap dels polítics actuals és capaç ni de plantejar-se una cosa així. Aquesta proposta política implica una esmena a la totalitat a la classe política actual. Tret d’excepcions puntuals, que n’hi ha, però són poques i estan en tercera  línia o segona com a molt, la resta és absolutament inaprofitable. 

Amb el monumental fiasco de l’Estatut com a teló de fons, els resultats del fracàs són a la vista. El país s’ensorra i ningú sap com ni perquè. La gent s’allunya de la política i ja els està bé, tret de quatre llàgrimes de cocodril per quedar bé. Mentre el món debat com refer el sistema capitalista i evitar els darrers abusos, aquí es fa el joc als nostres enemics amb un debat sobre els extres del cotxe oficial de la segona autoritat del país.

Tenim un govern que no surt a donar la cara quan hi ha problemes, instal·lat en la inacció, el nepotisme i el clientelisme, i una oposició que no sap dir altra cosa que el govern ho fa tot malament, i que ells ho farien tot bé. Encara sort que ja han parat de plorar que els han robat la victòria, com un nen a qui han pres una joguina.

Per a tots ells, el llarg termini són les properes eleccions: dos anys a hores d’ara, i descomptant. Però si el fracàs és ja evident, més ho és encara la desorientació. Instal·lats com estan tots encara en el vell paradigma de l’Espanya gran, de democratitzar-la i modernitzar-la per trobar-hi l’encaix de Catalunya, no entenen res del que està passant. Amb aquest paradigma obsolet al cap, no és estrany que no trobin solucions. Cap idea engrescadora, cap projecte il·lusionador, cap horitzó de futur.  

A alguns ja els va bé perquè, obertament o no, és això el que defensen, però per als que se suposa que tenen Catalunya com a  màxima prioritat és imperdonable. Uns tiren pilotes a fora dient que proclamaran la independència el 2014 (més enllà del llarg termini, doncs); altres esperant encara a veure què es pot salvar del naufragi després de la sentència del Constitucional que es retarda mesos i anys: la sentència ja està descomptada, senyors! Que facin el que vulguin, que a hores d’ara ja tant se val! 

Especialment sagnant és quan després de fer una anàlisi més o menys correcta de la situació conclouen que ens cal el dret a decidir, que sona molt bé, però quan preguntes què vol dir això, resulta que és el dret dels pares a triar l’escola dels fills o que la Generalitat gestioni l’aeroport, cosa que em sembla molt bé, però no és d’això que parlem. 

I és que, en el fons, els és molt còmoda la no-independència. Passi el que passi, la culpa és de Madrid. Això és cert moltes vegades, però no sempre. És la vella estratègia de buscar-se un culpable exterior per amagar les misèries interiors. La independència els privaria d’aquesta excusa que val per a tot i palesaria sense embuts la seva incapacitat. Per això els fa por la independència. Són com un nen que es fa molt el valent, però a l’hora de la veritat corre a refugiar-se a les faldilles de la mare. Que ja som grandets, senyors!  

Fracassats i desorientats, doncs, no serveixen per conduir aquest país. I si no serveixen cal canviar-los. Diuen que en democràcia cada país té els polítics que es mereix; jo em nego a creure que Catalunya es mereixi els politics que pateix, però això només és una esperança, una hipòtesi per demostrar. Això en democràcia es fa substituint-los per uns altres. Amb una revolució democràtica: que de sobte, en unes eleccions, es trobin tots a l’atur. 

Però aquesta revolució l’hem de fer nosaltres, els ciutadans de a peu. És quelcom que ens implica a tots i cada un de nosaltres: a tots els que som aquí, i a tots els nostres parents, amics, coneguts i saludats. Per això han nascut les Conferències Democràtiques de Catalunya. És una idea molt senzilla, que resumiré de forma potser un pèl frívola: és la política-tupperware. La vella tècnica del màrketing piramidal si volen. La sistematització del boca – orella. 

Què és una Conferència Democràtica? Una cosa molt simple: unes persones que es constitueixen en Conferència. Només cal acceptar una Declaració Ideològica i una Declaració Programàtica, i inscriure’s en un registre. La Declaració Ideològica ve a dir  el que els he dit, i de fet ni això, si volen, perquè el debat sobre el seu contingut i l’eventual decisió de canviar-la està inclosa de sèrie en ella mateixa. La Declaració Programàtica dóna unes mínimes regles, molt simples, de funcionament bàsic. I un registre per saber quants som, i poder estar al corrent de les novetats i ja està. Això és tot.  

És tot, però no és res. Perquè no és això el que importa. El que importa és que cada una d’aquestes persones en creï tres, deu, cent altres conferències. El que importa és que aquestes conferències es reuneixin, debatin, aportin idees. El que importa és que tots plegats fem taca d’oli. És una tasca que no es farà ni des dels diaris, ni des de la tribuna del Parlament. És una tasca que hem de fer tots i cadascun de nosaltres, perquè ningú no la farà per nosaltres. Es tracta de crear una gran xarxa de milers i milers de ciutadans, disposats a donar el seu vot a la (o les) força política que reculli les nostres posicions. I que aquest vot sigui decisiu. 

Vull parlar ara explícitament d’una d’aquestes forces: Convergència Democràtica de Catalunya. No he d’amagar que les Conferències Democràtiques de Catalunya han nascut d’un grup de militants i simpatitzants de Convergència que el passat estiu varem intentar, a través d’una plataforma que vam anomenar Refundar Convergència, precisament això: recuperar-la com a eina al servei de Catalunya. Els resultats van ser millors del que sembla a primera vista, però certament no va ser un triomf esclatant, i ara com ara els seus efectes són indiscutiblement minsos. Ho vam intentar des de dintre i ara ho intentem des de fora. 

He dit abans que cal la unió de totes les forces que tenen Catalunya com a prioritat; i aquí és on cadascú, des del lloc on sigui, amb les possibilitats que tingui a l’abast, ha de posar el seu granet de sorra per bastir l’edifici comú. I per a nosaltres, almenys jo personalment, és des de Convergència que crec que puc contribuir millor a aquesta tasca. 

En la nostra opinió, i aquí discrepem dels amics de Catalunya Acció, Convergència continua sent a hores d’ara la millor eina de què disposa Catalunya per al seu redreçament nacional. No pas l’única, i tampoc no dic que pugui sortir-se’n sola; però sense ella serà molt més difícil aconseguir-ho. És una eina rovellada, oscada després d’anys de fer-la servir malament en mans maldestres. Però encara hi és i encara té un potencial i creiem que s’ha d’aprofitar o almenys intentar-ho. La seva implantació, la seva capil·laritat social, la seva capacitat d’influència, el seu poder municipal arreu de Catalunya, són ara com ara inigualables.

Fins i tot, hi ha una via formal per poder-la recuperar des de fora: és un artefacte que es diu “casa gran” i que a hores d’ara ningú no sap ben bé què és ni per a què pot servir. Potser es podrà aprofitar, o potser no. Però és una possibilitat i creiem que no s’ha de deixar passar. 

Però que ningú no s’enganyi: això no és un moviment més o menys subterrani a favor de Convergència. Jo no sóc cap submarí de ningú, ni permetré que m’utilitzin com a tal. Convergència no és per a nosaltres cap condició a priori: l’única condició a priori és Catalunya.

Convergència és una eina que creiem que val la pena mirar d’aprofitar; però si no es pot, si els seus dirigents no tenen la grandesa de reconèixer el seu fracàs i deixar pas democràticament a altres persones més preparades, no tindríem cap recança a abandonar aquesta eina en favor d’una altra més eficient. No es tracta de fer una casa gran a major glòria de ningú: es tracta de servir Catalunya de la millor manera possible. 

Aquest és el nostre repte, i aquesta és la tasca feixuga, aspra i segurament desagraïda, però patriòtica, a la que invitem a tots vostès. 

Moltes gràcies.

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.